Nieuws

Qualcomm verliest twee miljard aan vertrek ‘grote klant’

Er zit naar alle waarschijnlijkheid geen chip van Qualcomm in de Galaxy S6. Zo verliest het bedrijf een enorme cashkoe maar van een verlies van 2 miljard dollar ligt niemand wakker.

Qualcomm-SoC’s vind je in vrijwel elke smartphone terug. De SoC is het hart van je mobiele telefoon en neemt al het rekenwerk voor z’n rekening. High-end toestellen maken steevast gebruik van Qualcomms krachtigste chip. Vorig jaar was dat de Snapdragon 801, dit jaar de Snapdragon 810. Dat Samsung voor de processor van zijn nieuwe vlaggenschip opnieuw bij Qualcomm zou aankloppen had dan ook logisch geweest, maar in zijn inkomensrapport van Q4 onthult Qualcomm zelf dat een grote klant andere keuzes maakt voor zijn vlaggenschip.

Een eufemisme dat er nauwelijks één is:  Qualcomm heeft maar één klant die significant groter is dan al de rest: Samsung. Er circuleerden al geruchten dat de Zuid-Koreanen problemen ondervonden met het temperatuurmanagement van de Snapdragon 810 in de Galaxy S6 en die vermoedens lijken nu bevestigd.

[related_article id=”161563″]

Exynos

Samsung heeft eigen processors: de Exynos-reeks. De krachtigeste Exynos is een octocore ARM big.Little-chip die zich kan meten met de quadcores van Qualcomm. De kans is dan ook groot dat we een Exynos zullen terugvinden in S6-toestellen over de hele wereld.

Ook LG heeft zijn eigen processor en hoewel dat merk niet groot te noemen valt in de smartphonemarkt vergeleken met Samsung, verkocht de LG G3 lang niet slecht. De concurrent van Samsung bevestigde echter al dat het nieuwe vlaggenschip een Snapdragon 810 zal bezitten. LG claimt verder naar aanleiding van een vraag van Engadget dat de SoC in hun toestel wel naar behoren werkt.

Qualcomm zelf verliest flink wat geld: de winstprojectie voor het komende kwartaal daalt met 2 miljard dollar. Daar gaan ze bij Qualcomm zelf geen traan voor laten: het bedrijf verwacht ook zonder Samsung nog 26 miljard dollar winst te maken. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business