Nieuws

Solar Impulse 2 vliegt rond de wereld op zonne-energie

Piloten Bertrand Piccard en André Borschberg zijn vanochtend opgestegen in Abu Dhabi. Het duo vliegt in vijf maanden tijd de wereld rond op zonne-energie.

Twee piloten willen een reis rond de wereld maken met een vliegtuig dat zijn energie haalt uit zonnepanelen. De Solar Impulse 2, zoals het vliegtuig werd gedoopt, is vanmorgen vanuit Abu Dhabi op zijn vlucht vertrokken.

Innovatie

We gebruiken zonnepanelen al een kleine tien jaar voor stroomvoorziening in onze woningen. Door de dalende kosten voor een dergelijke investering is er een grote stijging in populariteit van zonnepanelen te zien onder eigenwoningbezitters. Energieleveranciers dragen hier tevens aan bij door op innovatieve manieren zonne-energie aan de consument te leveren. Zo liet de Nederlandse energiemaatschappij E.ON onlangs nog weten te willen starten met de aanleg van een zonnepanelenveld in Tynaarlo om ook huishoudens met een ongunstig dak te voorzien van zonne-energie. 

De grote voorloper op het gebied van innovatie in het opwekken van zonne-energie is de jaarlijkse World Solar Challenge, waarin auto"s op zonne-energie het tegen elkaar opnemen in een race door Australië. Inmiddels vindt de technologie nu ook in de luchtvaart zijn toepassing. Het Zwitserse vliegtuig Solar Impulse 2 begint vandaag zijn door zonne-energie aangedreven vlucht rond de wereld. Het vliegtuig in vanochtend vanuit Abu Dhabi vertrokken. Eigenlijk was het de bedoeling om eerder deze maand al te starten, maar de lancering werd uitgesteld vanwege slechte weersomstandigheden.

Reis rond de wereld

De vlucht neemt ongeveer vijf maanden in beslag. De reis van 35.000 kilometer is opgedeeld in twaalf haalbare trips. Het team achter de Solar Impulse 2, Bertrand Piccard en André Borschberg, zijn om beurten piloot tijdens de 500 uur durende vlucht. De spanwijdte van het vliegtuig is 72 meter. De vleugels zijn bedekt met 17.248 zonnecellen die de vier elektrische motoren aandrijven. Omdat accu"s in de vleugels energie opslaan, kan het vliegtuig zowel overdag als "s nachts vliegen.

Piccard en Borschberg maken al jaren deel uit van het team achter de Solar Impulse. Piccard is voorzitter van Solar Impulse en Borschberg is mede-oprichter en directeur. Samen hebben de heren acht wereldrecords voor vluchten op hun naam staan, waaronder de eerste door zonne-energie aangedreven vlucht over de Verenigde Staten in de originele Solar Impulse.

Na vertrek in Abu Dhabi maakt de Solar Impulse 2 een tussenstop in Oman, India, Myanmar, China, Amerika, Zuid-Europa en Noord-Afrika voordat het vliegtuig weer terugkeert in Abu Dhabi. De verwachting is dat dit in de loop van juli is. Het is op een speciale website mogelijk om de voortgang van de Solar Impulse 2 bij te houden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business