Nieuws

Oneplus brengt eigen Android-versie uit

De Chinese gsm-bouwer Oneplus heeft de eerste versie van OxygenOS voorgesteld. Die moet op termijn Cyanogenmod gaan vervangen, het OS dat Oneplus nu nog gebruikt.

Na heel wat vertraging en uitstel heeft Oneplus dan toch zijn eigen Android-versie OxygenOS uitgebracht. Die moet op termijn het Cyanogenmod-OS vervangen waarop de Oneplus One (de eerste telefoon van Oneplus) nu nog draait.

OxygenOS is door Oneplus zelf ontwikkeld en lijkt momenteel nog heel erg op de standaardversie van Android 5.0 Lollipop. Volgens het bedrijf wil het “back to basics” gaan en worden de “performantie van de software en het batterijverbruik belangrijker dan gimmicks en overbodige features”.

Toch heeft Oneplus met OxygenOS wel degelijk iets aan Lollipop toegevoegd. Zo kan je veegbewegingen op het scherm tekenen om, bijvoorbeeld, de muziekspeler te bedienen als dat scherm uitstaat. Ook het menu voor de snelle instellingen is uitgebreid en aan te passen en er is een eigen bestandsbrowser aanwezig.

Volgens Oneplus moet OxygenOS de gebruiker “snellere en betere updates geven en in beter geïntegreerde diensten voorzien voor elke Oneplus-gebruiker”. Dat zal best zo zijn, maar een andere belangrijke reden om de overstap te maken, vermeldt het bedrijf niet. Oneplus wil zijn afhankelijkheid van Cyanogenmod immers afbouwen omdat de relatie tussen de twee bedrijven flink verzuurd is. Enkele maanden geleden tekende Cyanogenmod een exclusieve deal met de Indische telefoonfabrikant Micromax, net op het moment dat ook Oneplus zijn intrede wou doen in India. Het dispuut wordt verder uitgevochten in de rechtbanken.

Hoogstwaarschijnlijk zal OxygenOS standaard geïnstalleerd worden op de toekomstige telefoons van Oneplus, zoals de Oneplus Two, maar op de Oneplus One moeten gebruikers dat nog zelf doen. De instructies daarvoor staan op de Oneplus-website. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business