Nieuws

Kijk (niet) illegaal naar Game of Thrones met Periscope

De première van het nieuwe seizoen van Game of Thrones werd vlot gedeeld via de streaming-app Periscope, iets waar HBO niet mee kan lachen.

Periscope is een live-streaming-app voor iOS, zoals Meerkat. Via de applicatie stuur je live videobeelden van je omgeving de wereld in. Gebruikers willen laten zien wat ze aan het doen zijn, en afgelopen zondag was dat massaal kijken naar de seizoenspremière van Game of Thrones.

Illegale stream

Flink wat Periscopers richtten hun camera naar hun tv-scherm en streamden zo de ganse aflevering online. HBO keek met lede ogen toe: de stream-app heeft immers geen manier om een inbreuk op de auteurswetgeving snel te zien en tegen te houden. Enkel wanneer HBO ook echt klaagt over een stream neemt Periscope, dat een eigendom is van Twitter, actie.

[related_article id=”160734″]

HBO vindt dat de verantwoordelijkheid voor het tegenhouden van streams die de auteursrechten schenden bij Periscope zelf ligt. Periscope van zijn kant vertelt dan weer aan Mashable dat gebruikers die betrapt worden wel degelijk hun account verliezen. In de praktijk is het vrijwel onmogelijk voor de app illegale streams tegen te houden. Het hele opzet is dat gebruikers filmen wat er rondom hem gebeurt, en per definitie zitten daar af en toe zaken tussen die niet gedeeld mogen worden.

Rommelkwaliteit

De reactie van HBO op het voorval is begrijpelijk wanneer je het delen van de stream als piraterij bekijkt, maar vanuit een objectief standpunt gaat het toch eerder om een storm in een glas water. Er zijn tientallen manieren om HBO’s successhow te zien legaal en illegaal, en allemaal leveren ze betere kwaliteit dan de lage resolutiestream van een opname van een televisiescherm. Het is hoogst twijfelachtig dat HBO klanten verloren heeft aan de online-Periscope-uitzendingen.

Piraterijprobleem

Dat wil niet zeggen dat piraterij geen groot probleem is voor een populaire show zoals Game of Thrones. Het vorige seizoen van de serie heeft de dubieuze eer om de meest illegaal gedownloade serie ter wereld te zijn. Voor dit seizoen hoopt HBO beter te scoren: de afleveringen zijn via HBO-partners wereldwijd op hetzelfde moment te bekijken. Wie niet in de VS woont hoeft dus geen uren of dagen te wachten op zijn wekelijkse dosis tv-moord. Natuurlijk is HBO-content ook gewoon duur. Veel mensen willen enkel de serie zien en verder niets, en zijn niet bereid daar 25 euro per maand voor neer te tellen. In de praktijk kan een zender daar bitter weinig aan doen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business