Kerstmis komt eraan, en dat betekent voor meesten ook: cadeautjes. Dit jaar besteedt de Belg gemiddeld 432 euro aan hun kerstaankopen, waarvan een kwart online.


Dat budget wordt uitgegeven aan geschenken, maar ook aan eten en drinken, zo blijkt uit de kerstenquête van Deloitte. Daarmee blijft de Belg vrij bescheiden in zijn uitgaven: het Europees gemiddelde ligt 13 euro hoger. Ook is er weinig verschil ten opzichte van vorig jaar. Toen gaf de Belg nog 430 euro uit aan de eindejaarsfeesten.

Eén vierde online

Dit jaar gaat iets meer dan één vierde van dat bedrag naar online aankopen. Zo blijft de fysieke winkel volgens de enquête nog wel het belangrijkste koopkanaal wanneer het aankomt op zowel geschenken, als het feestdiner. In bepaalde Europese landen ligt dat wel anders: consumenten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk geven maar liefst de helft van het budget online uit.

Het merendeel van de aankopen zal plaatsvinden in december. Zo’n 24 procent zei hun cadeautjes al te kopen vóór de maand december, terwijl 42 procent wachtte tot 15 december.


Top vijf

Wat de Belg graag krijgt als kerstgeschenk? Geld. De meeste Belgen ontvangen nog het liefst contant geld onder de kerstboom. Daarnaast zijn ook boeken, cadeaubonnen, restaurant- en reischecks populair.

Frappant detail: ook chocolade krijgt een plaatsje in de Europese top van gewenste geschenken, maar blijft afwezig op het cadeaulijstje van de Belgen.


Gerelateerde artikelen

Eerste Belgische selfscankassa van Albert Heijn komt in Gent

Voor het eerst zullen klanten in een Belgische Albert Heijn-filiaal zelf hun producten kunnen scannen aan de kassa. De Nederlandse supermarktketen introduceert Belgische zelfscankassa’s in een winkel in Gent.

Windows 10-testers krijgen finale versie

Microsoft heeft Windows 10 afgewerkt voor lancering en is gestart met de uitrol van de finale versie naar Windows Insiders.

Waarom kunnen we Flash niet gewoon dood verklaren?

Adobe Flash ligt weer onder vuur nadat verschillende kwetsbaarheden aan het licht werden gebracht. Waarom blijven we vasthouden aan de lekke software?

Een zuivere Windows-installatie na elke herstart

Laat je je computer(s) ook door anderen gebruiken? Met Reboot Restore Rx zorg je ervoor dat Windows na elke herstart er precies weer als vroeger uitziet.

Security-experts vinden lek op AliExpress

Net voor de start van de koopjesperiode, kampte AliExpress met een lek waardoor cybercriminelen de betaalgegevens van de bezoekers konden buitmaken.

Intel geeft na 50 jaar Wet van Moore op

Een halve eeuw lang pompte Intel nieuwe chips naar buiten op het tempo van de Wet van Moore, maar daar komt nu eindelijk een einde aan.

Microsoft lost 14 veiligheidsproblemen op

Microsoft brengt maandelijks een update van zijn software uit. Deze maand bevat de update patches voor maar liefst 14 verschillende veiligheidsrisico’s.

The Pirate Bay wint Belgische rechtszaak

Een Belgische rechter heeft de oprichters van torrentwebsite The Pirate Bay vrijgesproken in een zaak rond copyright inbreuken.

Hoe goed is het mobiele netwerk van je telefoonoperator?

Het BIPT stelt een kaart voor waarin je de netwerkdekking van de drie grote operatoren kan nagaan. Mobistar komt het slechtst uit de vergelijking maar is niet akkoord met de data op de kaart.

Wees ook sluwe malware te slim af

Sommige malware vermomt zich als een legitiem proces en injecteer malafide code direct in het geheugen. Phrozen RunPE Detector kan die ontmaskeren!