Nieuws

Aankondiging OnePlus Two: welkom in de wachtrij

De OnePlus One werd getiteld ‘the flagshipkiller’ en diens opvolger lijkt nog beter te willen doen. Maar is hij wel de moeite? Wij bekeken de aankondiging en proberen deze vraag te beantwoorden.

Welke smartphonefanaat wordt niet een beetje warm vanbinnen bij de gedachte aan een betaalbare telefoon, die toch de concurrentie aankan met een veel duurder vlaggenschip? De Samsung Galaxy S6 (al dan niet Edge) wordt op onze redactie genoemd en geroemd als de beste smartphone ooit gemaakt. En toch laat hij bij veel mensen een wrange nasmaak achter. Wie geeft er aan een luxegadget immers 700 of 800 euro uit met een glimlach?

Ook bij OnePlus gruwden ze bij die gedachte. De One wist al vele harten sneller te doen slaan met zijn geweldige specs tegen een betaalbare prijs. Tot enkele weken geleden kon je een toestel kopen dat je gerust op de tafel naast een Galaxy s5 kon leggen. Voor een prijs van 249 euro. Ongezien, en een jaar later doet nog steeds niemand beter.

Virtuele Realiteit

Afgelopen nacht werd dan de langverwachte OnePlus Two aangekondigd. Ook van dit toestel werd verwacht dat het een vlaggenschipdoder zou worden, tegen een uiterst scherpe prijs. Na het bekijken van de aankondiging (in VR!) bleken de verwachtingen ingelost te worden, al moeten we er enkele kanttekeningen bij maken.

Voor de 16 GB-variant zal je 339 euro neertellen. Verkies je 64 GB, dan betaal je 399 euro. Op zich valt die meerprijs heel goed mee voor een verviervoudiging van het interne geheugen. De toestellen bezitten respectievelijk 3 GB en 4 GB RAM werkgeheugen. Ongezien voor deze prijs. Ook krijg je een vingerscansensor, USB Type-C-poort en een stevige batterij van 3.300 mAh.

Het LCD-scherm met Gorilla Glass heeft een Full HD-resolutie (1.920 x 1.080 pixels). Dat is een lagere resolutie dan het WQHD-scherm van de Samsung Galaxy S6 of LG G4, maar meer dan voldoende voor een mooi scherp beeld. Net als bij de One, zal de OnePlus Two een 5,5-inchscherm bezitten.

Na de strubbelingen met de mensen van CyanogenMod, die hun eigen versie van Android op de OnePlus One mochten zetten, koos OnePlus ervoor om dit keer zijn eigen OS te ontwikkelen. OxygenOS, op basis van Android 5.1, belooft een bijna pure Android-ervaring, met enkele optimalisaties voor dit toestel. Het is nog afwachten of ze dit goed gedaan hebben, maar erger dan de Samsung- of Huawei-schil kan het niet zijn.

En toch lijkt het toestel tegen zijn slagzin in te gaan. “Never Settle” klinkt het daar al sinds de oprichting van het bedrijf, maar om deze scherpe prijs te bekomen, zijn er toch enkele compromissen gesloten. Zo lijkt de camera niet echt te zijn vooruit gegaan (hoofdcamera van 13 MP en selfiecamera van 5 MP), is er geen mogelijkheid tot draadloos opladen (maar dat is eerlijk gezegd nog steeds niet de norm) en geen NFC.

Hoewel de processor ook te vinden is in vlaggenschepen van onder meer Sony, kan je echter beter doen dan de Snapdragon 810 van Qualcomm. We berichtten namelijk eerder al dat deze reeks ernstige problemen kent. Vind je dit geen hinderpaal, dan zal de 1,8GHz Octacore processor je wel kunnen bekoren.

En dan is er het Invites-systeem. De telefoon ziet er heel leuk uit, en velen zullen het toestel zo snel mogelijk in handen willen krijgen. Willen, maar niet kunnen. Een uitnodiging kan je namelijk niet zomaar bemachtigen. Er zijn enkele wedstrijden te vinden op de website en je kan je inschrijven op de reservenlijst, maar net als bij de One zou het wel eens enkele maanden kunnen duren eer je zelfs maar de kans krijgt een aankoop te overwegen.

De moeite waard?

We zijn dan bij het verdict gekomen. Goeie prijs, fantastische specs, niet lelijk, maar maakt dat de OnePlus Two de moeite waard? Zoals dat steeds gaat met dit soort vragen, is er een ja- en een nee-deel. Ja, want het lijkt ons een uitstekende vervanger voor een vlaggenschip van 800 euro. Nee, want de specificaties zijn gewoon te veel. Toegegeven, je kan er de komende vier jaar zonder zorgen mee voort, zonder tegen de limiet van je toestel aan te lopen, maar dat kan je met de One ook nog steeds.

De One is overigens nog steeds beschikbaar. De 16 GB-versie zal je nergens meer (nieuw) kunnen vinden, maar de 64 GB-versie van 299 euro kan je wel nog verkrijgen. Wil je een geweldig nieuw toestel, en daar bovenop nog eens 100 euro (en brand in je broek door de processor) besparen, dan kan je altijd de OnePlus One overwegen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business