Nieuws

Google introduceert twee nieuwe Nexus-toestellen

Google kondigt een grote nieuwe Nexus-telefoon aan naast een kleiner exemplaar dat de Nexus 5 moet opvolgen.

Google heeft geleerd van zijn Nexus 6. Dat uitstekende toestel was groot. Te groot voor velen, die snakten naar de Nexus 5. De oplossing: twee nieuwe Nexus-toestellen. De eerste is een opvolger van de Nexus 6: de Nexus 6P. De 6P krijgt een 5,7 inch QHD amoledscherm mee met een scherm-toestel ratio van 74 procent. Google maakt zich sterk dat het toestel in de hand ligt zoals een exemplaar van 5,5 inch. De batterij krijgt een capaciteit van ‘bijna’ 3.500 mAh. Een Snapdragon 810 drijft het geheel aan. Fabrikant van dienst: Huawei.

https://www.youtube.com/watch?v=4cAHL4LMNlY

Kleinere Nexus

Kleine broer Nexus 5X krijgt een 5,2 inchscherm mee. Daaronder schuilt een batterij van 2.700 mAh: een vooruitgang van 20 procent tegenover de voorganger. De Nexus 5X krijgt een Snapdragon 808 onder de motorkap, een verstandige keuze volgens ons.  LG mocht de 5X bouwen en die fabrikant koos voor de LG G4 eerder al verstandig voor de 808 in de plaats van de door overhitting geplaagde 810.

https://www.youtube.com/watch?v=QLqHZLdt_jE

Google rust beide toestellen uit met een 12,3 megapixel hoofdcameracamera en een 8 megapixel selfiecamera. Die camera moet, als we Google mogen geloven, beter zijn dan wat Apple kan bieden. De beeldsensor heeft extra grote pixels wat de lichtgevoeligheid ten goede komt. De camera zou dan ook ongeziene prestaties moeten leveren binnenshuis. Uiteraard zijn beide toestellen in staat om in 4K te filmen.

Geanimeerde foto’s

De 5X zal in slow motion kunnen filmen aan 120 fps, de 6P doet het nog beter met 240 fps. Spelen met die slow motion-effecten doe je in de Foto’s-app. Die app heeft enkele leuke animatiefuncties, waar de Nexus-telefoons mooi op inspelen. Zo is er een functie om meteen geanimeerde gifs op te nemen.

De twee smartphones zijn uitgerust met Nexus Imprint. Imprint is Googles versie van een vingerafdruksensor. De sensor zit achteraan op het toestel, waar je wijsvinger van nature rust. We kunnen uit eigen ervaring bevestigen dat die plaatsing erg natuurlijk aanvoelt. De sensor wordt rechtstreeks in Android geïntegreerd en werkt uiteraard naadloos met Google Pay.

Type-c en snel laden

Zoals verwacht is USB Type-C de poort van dienst. Die usb-aansluiting moet de standaard voor het komende decennium worden. Via de usb-poort kan je de telefoon bliksemsnel opladen. “Dubbel zo snel als een iPhone 6 Plus”, klinkt het.

Superchip

Langs de technische kant zijn de nieuwe Nexussen uitgerust met een speciale Advanced Sensor hub. Dat is een soort zuinige hulpprocessor die enkele specifieke taken voor z’n rekening neemt, vergelijkbaar met de coprocessor in de iPhone.

Fitness-tracking verloopt bijvoorbeeld via de hub om batterij te sparen, en de chip weet eveneens wanneer je de telefoon oppakt. Gebeurt dat, dan krijg je het ‘Ambient Display’ te zien. Dat is een sober scherm met daarop informatie zoals het uur en eventuele gemiste oproepen. Het Ambient Display verbruikt nauwelijks energie en wordt pas vervangen door je hoofdscherm wanneer je de Nexus echt activeert.

De twee toestellen zijn vanaf vandaag ter beschikking voor pre-order in onder andere de VS. Wij moeten nog enkele weken wachten. De Nexus 5X kost 379 dollar, voor de 6P betaal je 499 dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business