Nieuws

Computer schildert nieuwe Rembrandt

Dankzij een verregaande analyse van bestaande werken konden een computer en een 3D-printer een splinternieuwe maar rasechte Rembrandt produceren, schildertechniek en al.
Foto: ANP

Achttien maanden lang zwoegde een team van computerwetenschappers en Rembrandt-experts aan een nieuw schilderij, dat vandaag in Amsterdam onthuld werd. The Next Rembrandt is een nieuw werk van de meester en dat bijna 350 jaar na zijn overlijden.

De onderzoekers maakten een gezichtsherkenningsalgoritme dat zichzelf de technieken van Rembrandt aanleerde. Daartoe bestudeerde het 346 werken. Geavanceerde scandata liet de computer dan weer toe om de schildertechnieken van Rembrandt te onthullen. Dat weet de Telegraaf.

Met de methodes en technieken van Rembrandt geanalyseerd was het tijd voor een nieuwe creatie. Met de hulp van een 3D-printer schilderde de computer met dertien lagen UV-inkt een schilderij van een jongeman met een baardje en ouderwetse kledij. Het resultaat ziet er voor de leek uit als een echte Rembrandt maar is voor alle duidelijkheid geen kopie van een bestaand werk.

Het schilderij, dat binnenkort op een nog onbekende locatie tentoongesteld wordt, bestaat uit 148 miljoen pixels en is gebaseerd op 168.263 schilderijfragmenten van Rembrandt zelf. Het team echter het schilderij, dat The Next Rembrandt werd gedoopt, hopen een discussie op gang te brengen over de impact van wetenschap op kunst. Het project werd verwezenlijkt met de hulp van onder andere Microsoft en de TU Delft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business