Nieuws

Hack kookt je iPad-batterij met Raspberry Pi

iPhones kunnen crashen en iPads zijn voorgoed verloren als een nieuwe iOS-hack de datum van je toestel aanpast.

De recente update naar iOS 9.3.1 lijkt almaar vreemder nieuws te brengen. De update deed eerst heel wat oudere toestellen crashen, daarna was het onmogelijk om hyperlinks te openen, en nu raadt Apple iedereen aan om toch maar zo snel mogelijk de overstap te maken, uit angst voor een gekookte iPad-batterij. Als iemand er namelijk in slaagt de datum van je toestel aan te passen naar 1/1/1970, ben je de klos.

Beveiligingsonderzoekers ontdekten namelijk dat een toestel met als datum 1 januari 1970 automatisch een denial-of-service-probleem oproept. Bij een iPhone loopt het toestel vast, met als enige redmiddel een harde reset, terwijl een iPad gedoemd is. Bij de tablet loopt de temperatuur van de batterij namelijk op tot 54°C, wat ervoor zorgt dat het toestel een baksteen wordt omdat de batterij te beschadigd is.

Biologische klok

Zach Straley, een van de onderzoekers, legt op Youtube uit hoe een hacker dit proces kan automatiseren, zonder dat hij fysieke toegang nodig heeft tot het toestel. Een iPad maakt via een wifi-verbinding regelmatig contact met de server van Apple die het Network Time Protocol (NTP) regelt, zeg maar de biologische klok voor alle Apple-tablets. Met behulp van een open netwerk en een Raspberry Pi kan de tablet echter misleid worden.

De Raspberry Pi kan namelijk worden ingezet om de NTP-server na te bootsen als die verbonden is met hetzelfde netwerk als de iPad. De tablet krijgt dan de instructie om de datum te veranderen naar 1970, waarna de miserie begint. Dit probleem wordt de wereld uitgeholpen met de nieuwste versie van iOS 9.3.1.

iPhones kunnen overigens enkel manueel om de tuin geleid worden, aangezien zij hun biologische klok regelen via gsm-netwerken. Een mobiel netwerk nabootsen is in theorie wel mogelijk, maar erg complex, en bijna onmogelijk met een Raspberry Pi.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business