Nieuws

’s Werelds goedkoopste laptop draait op Remix OS

Allwinner komt met een laptop die op Remix OS draait, het Android voor pc's. Het toestel zou tussen de 79 en de 100 dollar moeten kosten.

Remix OS is een besturingssysteem voor pc’s op basis van Android. Het Chinese Allwinner wil nu een extreem goedkope laptop verkopen die op het OS werkt, zo meldt armdevices.net. Het project moet via crowdfunding gefinancierd worden.

Goedkoopste laptop

Allwinners toestel komt met een prijskaartje dat Chromebooks het nakijken geeft. Het zou maximaal 100 dollar mogen kosten, en als de vraag naar het apparaat groot blijkt, zou de fabrikant het toestel voor 79 dollar over de toonbank willen doen gaan. Daarmee zou Allwinner ’s werelds goedkoopste notebook in handen hebben.

Remix OS is een licht besturingssysteem, en de specificaties die Allwinner met zijn apparaat brengt, schijnen dat ook uit. Het standaardmodel werkt met een 64-bit ARM Cortex-A53-chip. Dat is dezelfde processor waarop bijvoorbeeld ook de nieuwe Raspberry Pi 3 werd gebaseerd.

14 inch convertible

Voor de grafische kracht zorgt de ARM Mali 400MP2 GPU. Verder werkt het apparaat op slechts 1 GB aan RAM-geheugen, en heeft het een flashgeheugen van 8 GB. Het standaardmodel komt met een klein 11,6 inchscherm met een resolutie van 1.366 x 768 pixels. De laptop zou ook verkocht worden in een versie met 2 GB aan RAM, en daarmee 16 of 32 GB aan interne opslag.

Naast het standaardmodel zullen er nog enkele interessante variaties gelanceerd worden.  Eén daarvan krijgt een 14 inchscherm met dezelfde 1.366 x 768 resolutie. Die zou zo’n 20 dollar meer gaan kosten. Daarmee krijg je ook 2 USB-poorten, een HDMI-poort, 3.5 mm audiojack en een microSD-slot. Allwinner speelt ook in op nieuwe trends in de notebookmarkt. Het brengt een 2-in-1-convertible met een 11,6 inch touchscreen. Hierover wil het Chinese bedrijf nog geen prijsschatting kwijt.

Google loert om de hoek

Maar er zijn ook donkere wolken in zicht. Meteen dringt zich de vraag of Remix OS nog wel zo relevant zal blijven in de toekomst. Hoewel Android-apps door hun kracht en diversiteit zeker potentieel op een pc hebben, is de kans groot dat Google de feature binnenkort zelf zal lanceren in Chrome OS. Dat besturingssysteem is qua afwerking ook vele malen gestroomlijnder dan het besturingssysteem van Jide.

Daarnaast kan je via Remix OS apps niet rechtstreeks vanuit de Play Store installeren. Een pijnlijk gebrek wat de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat betreft. Het wordt dus nog afwachten wat die nieuwe wending voor Remix OS in de toekomst zal betekenen.

Remix OS-glorie

Waar de toestellen precies gelanceerd zullen worden is nog niet duidelijk. Veel zou afhangen van het succes van Alwinners crowdfundingactie. Als je interesse hebt in Remix OS kan je er op deze manier gratis mee aan de slag op jouw PC.

Ten slotte is er nog onderstaand filmpje waarin je het standaardmodel, de 14 inchvariant en de convertible van Allwinners notebook in volle Remix OS-glorie ziet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business