Nieuws

Samsung Artik 10 moet Raspberry Pi doen vergeten

Samsung lanceert de Artik 10, een singleboard computer die zich kan meten met de Raspberry Pi 3. Het prijskaartje onthult echter dat Samsungs toestel in een andere categorie speelt.

Samsung brengt volgende maand de Artik 10 uit, een computer op een plaatje van 4 op 3 centimeter. Het toestel is een uitdager voor de Raspberry Pi 3, de meest geavanceerde singleboard computer in het aanbod van Raspberry Pi.

De Artik 10 kan gebruikt worden door enthousiaste doe-het-zelvers die een systeem willen uitbouwen dat hun pc kan vervangen, maar Samsung mikt met het toestel vooral op geïnteresseerden die de kleine Artik 10 willen implementeren in producten voor het Internet of Things. Om die reden zal ook het Artik Cloud platform binnenkort online gaan, dat de communicatie tussen en naar toestelen zal faciliteren. Het computerbord is in mei te bestellen bij de internationale verdeler Digi-Key.

Framboos versus ijs

De Artik 10 bezit een paar troeven tegenover de Raspberry Pi 3. Het heeft betere grafische capaciteiten dankzij de Mali T628 MP6 GPU, meer geheugenruimte en meer werkgeheugen. Daarentegen opteerde Samsung voor een wat verouderde 32-bit ARM processor, terwijl de Raspberry Pi 3 een 64-bit architectuur bevat. Artik 10 draait het besturingssysteem Fedora, een Linux-variant.

Maar het grootste verschilpunt is waarschijnlijk de kostprijs: Samsung vraagt 150 dollar voor de Artik 10, meer dan het viervoudige van wat je betaalt voor de concurrent. Dat maakt het duidelijk dat de Koreaanse fabrikant een andere doelgroep wil aanspreken met zijn singleboard computer. Raspberry Pi heeft een belangrijke focus op scholen als afnemers van zijn producten, Samsung lijkt zich voornamelijk te willen richten tot ontwikkelaars en bedrijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business