Nieuws

Mysterieuze bitcoin-uitvinder onthult identiteit: “Laat me met rust”

De mysterieuze bedenker van digitale munt bitcoin heeft zichzelf uit frustratie bekend gemaakt, na acht jaar te schuilen onder het alias Satoshi Nakamoto.

De australiër Craig Wright is naar buiten getreden als de persoon achter de schuilnaam Satoshi Nakamoto, de bedenker van de technologie die de digitale valuta bitcoin schraagt. De identiteit van Satoshi is lang een groot vraagteken geweest, een mysterie dat heel wat mensen en media in de verleiding bracht om te gaan graven. Technologiesite Wired duidde Wright eind 2015 al aan als Satoshi, maar toen omzeilde de Australiër nog alle aanteigingen met cryptische berichten.

Gedwongen

Wright heeft het heft nu in eigen handen genomen. Hij onthulde zichzelf aan drie media-organisaties: de BBC, The Economist en GQ. Om te bewijzen dat hij wel degelijk Satoshi Nakamoto was, toonde hij berichten die encryptiesleutels gebruikten die rechtstreeks terug te leiden zijn naar de bitcoinblokken die Nakamoto creëerde in de beginperiode van de valuta. Kort nadat hij uit de anonimiteit treedde, liet Gavin Andresen, hoofdwetenshapper van de Bitcoin Foundation, al weten dat hij Wrights verhaal gelooft.

De bekentenis van Wright vloeit niet voort uit trots. De Australische ondernemer stelt dat hij er voornamelijk toe gedwongen werd om de onthulling officieel te maken, nadat hij door de media aangeduid werd als mogelijke bedenker van bitcoin. “Ik heb dit niet gedaan omdat ik dit wil,” zegt hij tegen de BBC. “Ik wil werken. Ik wil blijven doen wat ik nu doe. Ik wil geen geld. Ik wil geen roem. Ik wil geen bewondering. Ik wil gewoon met rust gelaten worden.”

Blokkenspel

Satoshi Nakamoto geldt als de bedenker van de blockchaintechnologie die het mogelijk maakt om digitale bitcoins te creëren zonder dat daarmee gefraudeerd kan worden. Hij werd voor die prestatie zelfs genomineerd voor de Nobelprijs economie vorig jaar. Er waren al eerdere pogingen gedaan om een munt te creëren die los stond van banken en naties, maar daar stootte men altijd op het probleem dat men geen afdoend middel had om te kunnen verzekeren dat een digitale munt niet gekopieerd was.

[related_article id=”177811″]

Dat probleem duurde voort, tot Satoshi in 2008 zijn idee voorlegt aan enkele encryptie-experts op een mailinglijst. Hij stelt een gedistrubeerd systeem voor, waarbij de creatie van een munt wordt vastgelegd in online registers waar elke gebruiker aankan: de blockchain. Dit vermijdt dat iemand een bepaalde munt kan verdubbelen en voorkomt dat men zijn of haar anonimiteit moet opgegeven, een belangrijk doel van de cryptovaluta. Na enkele succesvolle tests was bitcoin geboren.

Bitcoin is uitgegroeid tot de succesvolste digitale munt, en ondertussen hebben ook de traditionele banken sterke interesse getoond in de blockchain-technologie. Niet alles is echter koek en ei in de bitcoingemeenschap, waar onlangs nog een hevige ideeënoorlog woedde tussen twee facties over de toekomst van de digitale munt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business