Windows 10 even populair als Windows 7 in België

Windows 10 heeft in België dezelfde populariteit bereikt als grote publiekslieveling Windows 7, met allebei een marktaandeel van om en bij de 30 procent.

Tien maanden na de lancering heeft Windows 10 het zeven jaar oude Windows 7 bijgebeend op de Belgische markt. Allebei hebben ze volgens de laatste cijfers van Statcounter ongeveer 30 procent marktaandeel en zijn daarmee de twee populairste besturingssystemen bij Belgische gebruikers.

Volgens de gegevens van Statcounter draait Windows 10 momenteel op 31,11 procent van de Belgische desktops en laptops. Voor Windows 7 bedraagt dat aandeel nog 32,94 procent. Statcounter baseert zich voor deze cijfers op een dataset van 15 miljard paginaweergaven op meer dan 3 miljoen websites die tot zijn netwerk behoren. De werkelijke cijfers kunnen dus nog iets anders liggen, maar de trend is duidelijk.

Het zal niet lang meer duren voor Microsofts laatste besturingssysteem Windows 7 van de troon stoot en zichzelf in België tot populairste besturingssysteem mag kronen. Wellicht zal dat zelfs nog gebeuren voor Microsoft op 29 juli, op de eerste verjaardag van Windows 10, een einde maakt aan het gratis upgradeprogramma voor Windows 7/8-gebruikers.

In Nederland is het al zo ver. Daar nam Windows 10 in de loop van april reeds de fakkel over van Windows 7. Wereldwijd heeft Microsoft nog wat meer werk aan de winkel. Globaal gezien blijft Windows 7 bij uitstek het meest gebruikte besturingssysteem met een marktaandeel van 43,29 procent. Windows 10 hinkt nog ver achterop met net geen 20 procent, maar er zit voorlopig nog geen vertraging in zijn groei.

[related_article id=”181327″]Microsoft gaf voor de lancering van Windows 10 aan dat het tot doel heeft om het besturingssysteem binnen de drie jaar op meer dan 1 miljard toestellen te krijgen. We zijn nu bijna een jaar verder en volgens de laatste cijfers die het bedrijf bekend heeft gemaakt staat de teller op 300 miljoen apparaten. Op zich is de reus uit Redmond dus goed op weg om zijn doelstelling te behalen, maar de groei werd in het voorbije jaar gesterkt door het gratis upgradeprogramma voor Windows 7- en 8-gebruikers, en dat valt binnenkort weg.

Na 29 juli zal de groei nagenoeg volledig afhankelijk zijn van de verkoop van nieuwe systemen waar Windows 10 op voorgeïnstalleerd staat. Microsoft probeert daarom nog zoveel mogelijk mensen aan te sporen om de gratis upgrade uit te voeren, maar gaat daarin volgens sommigen te ver. De berichten van ongewenste Windows 10-installaties waren schering en inslag de voorbije maanden en dat leidde tot heel wat frustraties bij gebruikers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business