Nieuws

VN bombardeert internettoegang tot (bijna) mensenrecht

De mensenrechtencommissie van de vN heeft verklaart dat het universele mensenrechten schaadt om internettoegang te blokkeren. China en Rusland zijn niet akkoord.

[related_article id=”176738″]Is internettoegang een universeel recht van de mens? Over die vraag moest de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties zich deze week buigen. Het antwoord luidt nu dat het geen absoluut recht is, maar dat iemand de toegang ontzeggen wel enkele belangrijke rechten schaadt. Zo moet iemand de kans krijgen om zijn zegje te doen op het web, net zoals hij dat moet/mag doen offline.

De VN zegt erbij dat overheden niet mogen tussenkomen, al is er geen bindende manier om dit te bewerkstelligen. Het is ook meer een statement dan een motie die een overheid kan straffen. De resolutie werd dan ook niet unaniem aangenomen, maar met een meerderheid. Enkele grote landen als China, Rusland en India waren tegen, maar ook Zuid-Afrika ging niet akkoord.

Die landen zagen het liefst nog een passage verdwijnen die het blokkeren van internettoegang veroordeelde in sterke bewoordingen. 70 landen lieten zich toen horen, zodat de passage behouden bleef.

Voor China, en sinds kort ook Turkije, zal er in realiteit niet veel veranderen. De ‘Great Firewall of China’ blijft vooralsnog stevig overeind. De VN merkte ook op dat in deze gebieden vaak nog een te groot verschil bestaat in internettoegang voor vrouwen en minderbedeelde sociale klassen.  Maar daar valt in essentie dus weinig aan te doen.

commissieinternetmensenrechtenrechtvn

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals