Nieuws

SysAdminDay 2016: zet je systeembeheerder in het zonnetje

Vandaag is het System Administrators Appreciation Day. Voor het 17de jaar op rij krijgen IT-systeembeheerders wereldwijd één dag lang de aandacht die ze verdienen.

IT-systeembeheerders zijn de drijvende, vaak onzichtbare, kracht achter eender welk bedrijf. Tijdens het upgraden van de antivirusprogramma’s en het in een recordtempo opsporen waarom de mailservers crashten, helpt de systeembeheerder ook nog eens met veel geduld je absoluut tech-analfabete collega als die voor de derde keer zijn wachtwoord vergeet. Als er één iemand is in het bedrijf die een standbeeld verdient, dan is het wel je systeembeheerder.

Of in plaats van een standbeeld, in ieder geval toch een dag in het jaar waarop je ze bedankt voor hun diensten. Trakteer ze op iets lekkers, geef ze een schouderklopje, of volg een van de onderstaande ideeën om te tonen dat je hun werk echt waardeert.

1. Maak een meme

Wil je je systeembeheerder verrassen met een kaartje? Sla de krantenwinkel over, en maak een meme. Voor de ongeïnitieerden: een meme is een foto met een grappig opschrift. Noem het de inside jokes van het internet. Je vindt er hele leuke als je even zoekt, maar om het gebaar persoonlijk te maken, kan je ook je eigen meme creëren. Ga daarvoor naar MakeaMeme.org, kies een foto en verzin er een spitsvondige boven- en ondertekst bij. Meeste volgen een vast stramien, maar ga gerust je eigen gang. Bonuspunten als je er een persoonlijke insider-joke in kan verwerken, zoals een probleem dat vooral op jouw kantoor voorkomt.

2. Zoek een passende animated gif

Systeembeheerders hebben engelengeduld nodig. Er is een heel spectrum van gebruikers, van de meest bedreven techneut tot de schijn-experten, en absolute digibeet; en de systeembeheerder moet met ieder van hen om kunnen gaan. Dat kan leiden tot een hoop frustratie. Gifs zijn de ideale manier om die frustratie te uiten. Neem bijvoorbeeld een kijkje op DevOpsReactions, om te kijken wat er in het hoofd van de systeembeheerder omgaat in de meest voorkomende situaties. Wat als de problemen zich opstapelen? Als een bug geheel per ongeluk wordt opgelost? Wanneer iemand vraagt om een update? Jij zal misschien niet alle gevallen herkennen, maar je systeembeheerder is wellicht enorm bekend mee.

3. Geef een nerdy cadeau

Wil je toch echt je systeembeheerder verrassen met een geschenk, kan je maar beter iets kopen waar hij of zij echt blij mee is. Natuurlijk zijn niet alle systeembeheerders nerds, maar indien jouw systeembeheerder houdt van retro-gaming, obscure tv-shows of striphelden (en die kans is groot), kan je altijd beginnen op ThinkGeek. ThinkGeek is een van de bekendste geschenksites voor – de naam zegt het zelf – geeks. Op de website vind je de meest uiteenlopende gadgets en must-haves van haast elk bestaandfandom, gaande van kledij, speelgoed en elektronica. Kijk voor je systeembeheerder zeker naar de Home & Office-categorie, en de Electronics & Gadgets. Het aanbod is gigantisch, dus als je kan filteren op de dingen waar je systeembeheerder fan van is, helpt dat immens.

Hot Binary Heat Change Mug

Ten slotte mag je niet het allerbelangrijkste vergeten: of je ze nu overspoelt met geschenken of niet, vergeet niet om je systeembeheerder oprecht te bedanken voor alles wat hij of zij voor je doet.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Smartbiz.be onder de titel 3 originele manieren om je IT-beheerder in het zonnetje te zetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business