Nieuws

Roborace laat zelfrijdende racebolide zien

Roborace, de race met zelfrijdende wagens die volgend jaar van start moet gaan, toont voor het eerst een autonome bolide.

Roborace maakte ons aan de hand van knappe computergegenereerde beelden en grote claims warm voor autonome racewagens. De bolides moeten het vanaf volgend jaar tegen elkaar opnemen in de marge van de Formule E: het race-event voor elektrische wagens. De Roborace past daar mooi bij en zal bovendien de Formule E-weekends een broodnodige uitbreiding geven. Het hele concept is een samenwerking tussen Formule E en Kinetik, een bedrijf van de oprichter van de Yotaphone.

We wisten al dat iedere deelnemer aan de Roborace dezelfde hardware ter beschikking zal krijgen. De autonome wagens zullen net als hun bemande concurrenten helemaal elektrisch rijden. De auto’s zullen uitgerust zijn met de nodige sensoren alsook een brein in de vorm van Nvidia’s Drive PX-systeem. In totaal moeten er tien teams deelnemen, ieders met twee wagens. Net als bij andere races is het de bedoeling dat de piloot de doorslaggevende rol geeft in de strijd om de eerste plaats. In dit geval gaat het niet om een mens maar om een stuk software.

Voorlopig zagen we enkel computergegenereerde beelden en hoorden we grote woorden, maar in een korte video zien we nu eindelijk een eerste versie van de racewagen op het parkours. De testversie, DevBot genaamd, heeft nog wel plaats voor een chauffeur maar in de video zien we die uitstappen, waarna de wagen zelf vertrekt.

Het promofilmpje toont DevBot enkel aan een relatief lage snelheid op een rechte strook asfalt, maar de demonstratie telt als een geruststelling: de Roborace is meer dan een hype en de mensen achter het project boeken wel degelijk vooruitgang. Toch weten we vooralsnog erg weinig over het concept. De Roborace moet volgend jaar al plaatsvinden, maar het is nog niet duidelijk of er überhaupt al deelnemers zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business