Nieuws

Google Pixel en Pixel XL moeten Nexus doen vergeten

Google geeft zijn uithangbord voor Android een nieuw likje verf: de Pixel en Pixel XL vervangen de Nexus-lijn en krijgen een exclusieve versie van Googles besturingssysteem mee.

Na zes jaar begraaft Google de merknaam “Nexus” en krijgen de Androidtoestellen van de technologiereus een nieuw jasje aangemeten. De smartphonelijn gaat verder onder de naam “Pixel”. Net als in 2015 stelt Google twee nieuwe modellen voor: de Pixel en de grotere Pixel XL.

HTC

De telefoons werden voor het eerst volledig door Google zelf ontworpen, maar de productie ervan gebeurt door HTC. De merknaam van HTC is wel nergens op het toestel terug te vinden, de fabrikant doet alleen maar dienst als OEM. Google levert de software waarop de telefoon draait, maar gaf eerder dit jaar al aan dat het weg wil van de “pure Android-ervaring” waarvan de Nexus-smartphones het uithangbord waren. De Pixels komen met Android Nougat 7.1 waarin enkele speciale aanpassingen voor de smartphones zijn geïntegreerd, zoals een aparte Pixel launcher en vernieuwde ronde app-icoontjes. Interessant detail: HTC was ook de fabrikant die de eerste Nexus-smartphone ontwikkelde.

Specificaties

[related_article id=”185345″]

Op het vlak van specificaties meten de Google-smartphones zich met de premiumtoestellen die afgelopen zomer op de markt kwamen. Binnenin zit een Qualcomm Snapdragon 821 en 4 GB RAM. Het instapmodel zal 32 GB aan opslagruimte hebben. Leg je meer geld op tafel, dan kan je tot 128 GB gaan. Een vingerafdrukscanner is ook aan boord. Foto’s leg je vast met een 12 megapixel-camera achteraan.

Google legde tijdens de persconferentie een sterke nadruk op de camera. Het is volgens hen de allersnelste camera op de markt. Hij mist optische beeldstabilisatie en krijgt een f/2.0-lens mee. Wie een Pixel koopt, krijgt ook ineens ongelimiteerde opslag online via Google Foto’s, ongeacht de geüploade resolutie. Helaas telt deze bonus enkel voor foto’s en video’s die je trekt met de Pixel. Google claimt dat de Pixel de allerstrafste camera aan boord heeft van allemaal, en claimt de hoogste DxO-benchmark score van 89 punten. Afwachten of dat in de praktijk ook het geval is.

Qua capaciteit is er niet erg veel verschil tussen de gewone Pixel (5 inch) en de XL-versie (5,5 inch). De grotere broer kan een beter scherm voorleggen: de Pixel heeft een Full HD display, de XL krijgt een QHD-scherm mee. Daarnaast maakt Google ook gebruik van het grotere frame om een krachtigere batterij van 3.450 mAh in de Pixel XL te steken, tegenover 2.770 mAh in het gewone model. De Pixel heeft trouwens ook gewoon een hoofdtelefoonaansluiting, iets wat ze met een knipoog duidelijk maken in hun promofilmpje.

Samen met de Nexus-naam bergt Google tegelijk ook het prijsbreker-imago op van de smartphonelijn. De kostprijs van de goedkoopste Pixel is 649 dollar, een prijskaartje waarmee de telefoons duidelijk in de premiumklasse terecht komen. De Pixels zijn in zwart, zilver en blauw (limited edition) verkrijgbaar. Bestellen kan nog niet in de Benelux, pre-orders kunnen pas vanaf 13 oktober in ons buurland Duitsland. Andere Europese landen moeten nog worden bevestigd. Een lanceringsdatum is er nog niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business