Nieuws

Google Daydream View: VR-headset voor de massa

Google lanceert tijdens zijn Pixel-event ook een nieuwe VR-headset die de Cardboard moet opvolgen. De bril is vervaardigd uit schuim en stof, en zal compatibel zijn met een heleboel telefoons.

Google trapte de VR-hype meer dan twee jaar geleden af met de introductie van de Cardboard. De uit karton vervaardigde headset gaf iedereen die wilde een eerste indruk over virtual reality voor slechts enkele euro’s. Sinds de cardboard sprongen er heel wat fabrikanten op de kar van mobiele VR. Vooral Samsung toonde met de Gear VR hoe een kwalitatieve mobiele virtual reality-oplossing er kan uitzien.

Daydream

Op zijn Pixel-event trekt Google het mobiele VR-laken opnieuw naar zich toe. De Daydream View is een splinternieuwe headset die Googles nieuwe Daydream-platform, dat eerder op Google I/O werd onthuld, moet ondersteunen. Daydream is een VR-omgeving die momenteel ingebouwd zit in de nieuwe Pixel-telefoons van de fabrikant maar in de toekomst zijn weg zal vinden naar meer Android-toestellen van verschillende fabrikanten.

Automatische kalibratie

De View is vervaardigd uit schuim en stof en kan voor het grootste deel eenvoudig gewassen worden. De bril houdt een telefoon voor de twee lenzen met de hulp van een klepje achteraan. Dat klepje sluit je met de hulp van een elastiek, waarna het de smartphone van je keuze automatisch tegen de VR-bril klemt. De Daydream View heeft twee rubberen knopjes in het midden die tegen je telefoon duwen. Zo weet die automatisch wat het midden van de headset is en past hij de weergave daaraan aan. Je hoeft dus niet zelf nauwkeurig te mikken om je toestel perfect gecentreerd aan de headset te koppelen.

De klep vooraan is flexibel genoeg om ruimte te bieden aan een allegaartje aan smartphonemodellen, al dan niet in een case. Voorlopig zijn alleen de Pixel-telefoons compatibel maar het open systeem zorgt ervoor dat je in de toekomst ook met een andere smartphone aan de slag kan, in contrast met bijvoorbeeld de Gear VR die enkel specifieke Samsung-smartphones slikt.

Controller

Bij de Daydream View hoort een eenvoudige controller die dienstdoet als een soort virtuele laserpointer. Daarmee bedien je de Daydream-omgeving in VR. In eerste instantie zal de headset in het grijs beschikbaar zijn, wit en rood volgen later. Daydream VR is wel een stuk duurder dan de cardboard met een prijskaartje van 79 dollar. Of de bril meteen ook in Europa beschikbaar komt, weten we nog niet. We contacteerden Google België maar ook daar hebben ze nog geen zicht op beschikbaarheid bij ons.

 

[related_article id=”186735″]Het design van Google is een goede zaak voor mobiele VR. Voorlopig was de Gear-omgeving het enige gepolijste alternatief voor wie met zijn telefoon van VR wilde genieten. Andere toestellen van een allegaartje aan fabrikanten werkten wel, maar miste het gebruiksgemak van de Gear. Google lijkt nu een design voor te stellen dat niet moet onderdoen op het vlak van gebruiksgemak, maar op termijn toch kan werken met iedere Androidtelefoon.

Apps

Google mist weliswaar een samenwerking met Oculus voor de ontwikkeling van content. Bij de lancering zijn er slechts een 50-tal apps beschikbaar waaronder applicaties voor Netflix, Street View en YouTube. Vooral die laatste lijkt ons ook op de lange termijn interessant. Het spreekt voor zich dat het platform alleen maar uitgebreider zal worden naarmate ontwikkelaars de kans krijgen meer apps te bouwen en meer toestellen compatibel worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business