Stack komt naar België. De van oorsprong Nederlandse clouddienst pakt uit met 1 TB gratis opslag, functionaliteit die de meeste concurrenten overtreft en dat alles met respect voor je privacy.

Advertentie

Stack is vanaf vandaag beschikbaar in België en dat is goed nieuws. We vatten Stack even samen. Van de clouddienst krijg je één terabyte aan gratis opslag, levenslang, zonder dat je daarvoor een kredietkaart of een ander identiteitsdocument moet koppelen. Bij de clouddienst hoort een gebruiksvriendelijk, maar geavanceerde softwarecliënt voor Windows, macOS en Linux. Je bent niet gebonden aan één Stack-map die vervolgens synchroniseert met de cloud, maar je kan helemaal zelf kiezen welke mappen op je computer synchroniseren naar je online-opslag.

Applicaties

Verder tekenen apps voor Android en iOS present. Via de app kan je aan je bestanden en kan je bovendien een instant-uploadfunctie instellen voor foto’s en video’s. Die synchroniseren dan automatisch naar een map naar keuze in je Stack. Alsof dat alles nog niet genoeg is, is de clouddienst compatibel met webDAV. Voor de leken: je kan de cloudopslag als netwerkschijf aan Windows of macOS toevoegen. De ganse terabyte verschijnt zo als een soort externe harde schijf onder deze computer. Tot slot is de hele cloudopslagschijf nog eens versleuteld met AES256. Zoveel lekkers voor nul euro, daar worden wij angstig van.

Over adders en gras

Het is een goede zaak dat de CEO International van TransIP, Omar Benameur, in eigen persoon langs onze redactie kwam om Stack voor te stellen. Niets is immers echt gratis. Er zit altijd wel een addertje onder het gras, meestal in de vorm van een erg vrij gebruik van allerhande persoonsgegevens. We vreesden dat we ergens ons eerstgeboren kind moesten wegtekenen om van deze extreem uitgebreide gratis clouddienst gebruik te maken.

Goed nieuws: we waren verkeerd. “Stack is echt helemaal gratis”, aldus Benameur. “Bovendien respecteren we je privacy. We gebruiken geen persoonsgegevens voor advertentie-inkomsten.” Waar komt het geld van vandaan? “Voor ons is Stack een alternatief voor traditionele reclame voor TransIP. De gratis clouddienst is een uithangbord voor de andere diensten die we wel tegen betaling aanbieden. We hopen dat dankzij Stack mensen die opzoek zijn naar een gepersonaliseerd e-mailadres, webhosting of een virtuele privéserver (VPS) bij ons terechtkomen.”

'Stack is echt helemaal gratis en bovendien respecteren we je privacy.'

Mooi uithangbord

Dat horen we graag. Onder andere Sophos en Veeam gebruiken een gelijkaardig businessmodel. Sophos haalt z’n centen uit bedrijfsbeveiliging en doet aan naambekendheid via een geweldige gratis antivirusoplossing voor consumenten, Veeam verzorgt de back-ups van enterprise-systemen en biedt in de marge een fantastische gratis back-up cliënt aan voor de thuisgebruiker. Telkens zorgt die strategie er voor dat je als eindgebruiker een uitstekend product krijgt. In ruil leer jij Stack (of Sophos of Veeam) kennen en zal je het bedrijf in overweging nemen wanneer je een betalende dienst overweegt.

In Nederland is Stack beschikbaar sinds oktober 2015. “Intussen telt de clouddienst 100.000 gebruikers en draaien we dankzij klanten die intekenden op één van onze andere diensten break-even”, vertelt Benameur. TransIP draait al z’n diensten, inclusief Stack, op een eigen datacenter nabij Amsterdam. Dat betekent dat het bedrijf extra schijven en servers moet kopen naarmate er klanten bijkomen. Om dat te bolwerken was Stack tot vandaag enkel beschikbaar voor wie een Nederlands IP-adres heeft.

Gratis in België

Vanaf vandaag is de gratis terabyte dus ook beschikbaar voor Belgen. Om je te registreren moet je een uitnodiging hebben, maar die stuurt TransIP zelf uit. Je moet dus wel je mailadres ingeven. “We werken met uitnodigingen om zo te verifiëren dat we enkel accounts uitdelen aan Nederlanders en Belgen”, verduidelijkt Benameur.

De terabyte van Stack is niet alleen gratis, de omkadering is gewoon goed. De mogelijkheden zijn veel uitgebreider dan bij pakweg Google Drive of Dropbox. Als leek kan je perfect overweg met de clouddienst, maar wie iets technischer ingesteld is, zal de uitgebreide managementmogelijkheden appreciëren. Zeker de optie om slechts enkele mappen te synchroniseren en de hele terabyte toe te voegen als netwerkschijf kan ons bekoren. Dat laatste laat je toe om je ganse systeemschijf met de ingebouwde functies van Windows te back-uppen naar de cloud. Wie nu nog gegevens kwijtraakt en geen back-up heeft, mag alleen kwaad zijn op zichzelf.

Interesse om de nieuwe clouddienst zelf te proberen? Hier maak je een account aan. Vanaf 12u deze middag worden invitecodes ook daadwerkelijk uitgezonden (update 10u40).

Wij gingen al uitgebreid met Stack aan de slag. Onze review van de dienst lees je hier.


Gerelateerde artikelen

Stack getest: meer gratis opslag en meer mogelijkheden dan de rest

Stack is een nieuwe clouddienst die de Belgische markt wil veroveren met 1 TB aan gratis opslag. We onderzoeken of je die terabyte ook nuttig kan gebruiken.