Nieuws

Grote Twitter-hack verspreidt pro-Erdogan propaganda

Honderden gehackte Twitter-accounts verspreiden een bericht met de hashtags #NaziGermany en #NaziHolland als reactie op spanningen tussen de landen en Turkije.

Enkele honderden Twitter-profielen zijn vandaag het slachtoffer geworden van een hacking. De accounts in kwestie, waaronder verschillende officiële en geverifieerde gebruikers, hebben allemaal hetzelfde pro-Erdogan-bericht getweet. Onder andere Amnesty International, het Europese parlement en BBC Noord-Amerika publiceerden de propaganda.

Referendum

De tweet is niet mis te verstaan. Een swastika-symbool en de hastags #Nazialmanya en #Nazihollanda vergezellen een Turkse tekst die verwijst naar het referendum dat morgen in Turkije plaatsvindt. Het bericht bevat ook een link naar een pro-Erdogan video.

Het Turkse referendum zal beslissen of huidige president Recep Tayyip Erdogan meer macht krijgt om beslissingen door te drukken. Ook Turken in het buitenland mogen meestemmen, en daar zijn de afgelopen dagen verschillende incidenten rond geweest. Zowel in Duitsland als Nederland hebben autoriteiten politieke bijeenkomsten om plaatselijke Turkse stemmen te ronselen verboden. President Erdogan reageerde op de voorvallen door beide landen publiekelijk te beschuldigen van nazipraktijken.

Twitter Counter

Het is niet duidelijk hoeveel accounts gekaapt zijn door de hack. De Turkse cybercriminelen hebben zich toegang weten te verschaffen tot de profielen via een hacking van de dienst Twitter Counter, een Nederlands analytics-programma. Dat zou zo’n 2 miljoen gebruikers telt.

Het bedrijf achter de applicatie heeft bevestigd dat de service gehackt is, en dat ze maatregelen hebben genomen om het gat weer te dichten. Twitter Counter maakt hiermee geen al te goeie beurt, omdat het een half jaar geleden ook al eens het slachtoffer was van een hacking, waarbij toen spam werd verspreid via hun gebruikers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business