Nieuws

Android heeft Windows ingehaald als populairste besturingssysteem

Sinds 1980 was Microsoft het meest dominante besturingssysteem wereldwijd. Android neemt nu die troon over.

Vorige maand deelden we mee dat Android in enkele maanden Windows zou inhalen als populairste besturingssysteem. Toen was het marktaandeel tussen beide systemen minder dan een procent. We zijn nog geen maand verder en Android eigent zich de troon toe. In een persbericht meldt statistiekenwebsite StatCounter dat Android Windows heeft ingehaald als populairste OS volgens internetverbruik, maar ook in de statistieken volgens marktaandeel spant Android nu de kroon.

Wereldwijd marktaandeel van operating systems.

Buitengewone evolutie

Volgens StatCounter heeft Windows nu een aandeel van 37,91 procent in het totaal van wereldwijd gebruikte besturingssystemen (zowel mobiele als desktopsystemen). Android haalt daarmee Microsoft in met een aandeel van 37,93 procent. Het technologieconcern achter Windows heeft wel nog altijd de leiderspositie stevig in handen als je enkel naar de desktop kijkt, met 84 procent op het gebied van internetgebruik.

Dit nieuws kwam niet als een verrassing aan, want er gaan al verschillende jaren meer smartphones over de toonbank dan computers en Windows 10 Mobile is ten dode opgeschreven. Microsoft had over de jaren echter zo’n grote voorsprong opgebouwd zodat de troonwissel nog een tijdje op zich liet wachten.

Android kwam pas in september 2008 op de markt, en is ondertussen de onbetwiste leider in mobiele besturingssystemen. Volgens recente cijfers van Gartner, een onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologiesector, draait bijna 82 procent van alle recent verkochte smartphones Android. Een verbazingwekkende evolutie als je weet dat het mobiel OS van Google vijf jaar geleden nog maar zo’n 2,4 procent van het marktaandeel bezat.

Bijna 82 procent van alle recent verkochte smartphones gebruikt Android als gebruikerssysteem.

De andere relevante spelers (macOS, iOS, Linux) zijn in het afgelopen jaar vrij stabiel gebleven. Apples mobiele systeem kent een lichte stijging, terwijl het aandeel van macOS inkrimpt. Linux blijft onder de drempel van 1% en blijft daarmee het buitenbeentje van de besturingssystemen.

Geografische verschillen

Volgens de statistiekenwebsite zijn er drie factoren die aan de basis liggen van de veranderende verdeling: mensen gebruiken steeds meer hun mobiel apparaat om op het internet te surfen, de pc-verkoop blijft elk jaar dalen en Azië speelt een steeds grotere rol op de wereldmarkt. In Europa en in de VS is Windows nog steeds groter dan Android, met een aandeel van respectievelijk 51,7 en 39,5 procent ten opzichte van 23,6 en 21,2 procent voor het OS van Google. In Azië scoort Windows echter maar een aandeel van 29,2 procent ten opzichte van 52,2 procent voor Android. Ook in de meeste Afrikaanse landen is Android een stuk populairder.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business