Nieuws

ARM verwerkt simkaart in processor om plaats te besparen

ARM wil in de toekomst de traditionele simkaarten vervangen door een iSIM-chip die ingebouwd zit in de processor van je smartphone.

Iedere millimeter telt bij het ontwerpen van een nieuwe smartphone en technologiebedrijven vinden steeds opnieuw vindingrijke manieren om meer ruimte te besparen. Nu heeft processorontwerper ARM een manier ontwikkeld om de simkaart te integreren in het design van de telefoonprocessor.

ARM wil de simkaart in de toekomst integreren in de processor in de vorm van een kleine chip: een iSIM. Volgens het bedrijf neemt zo’n intelligente simkaart slechts een fractie van een millimeter in beslag en vervult het dezelfde functie als een volwaardige simkaart.

De nanosimkaart is met een afmeting van 12,3 bij 8,8 millimeter de kleinste traditionele simkaart die beschikbaar is. De iSIM kan als een aparte component in dezelfde chip als de processor worden ingebouwd, en neemt zo amper plaats in beslag.

Internet of Things

Toch zal het nog even duren vooraleer de simkaart in je telefoon vervangen wordt door een kleine chip. ARM ontwikkelt de technologie in eerste instantie voor kleine ‘Internet of Things’-toestellen (IoT), zoals draadloze sensoren die gebruikmaken van het telefoonnetwerk om gegevens door te sturen.

Het gebruik van een kleinere chip in IoT-toepassingen, biedt de mogelijkheid om de producten verder te verkleinen. Bovendien kunnen alle huishoudelijke toestellen uitgerust worden met een iSIM-chip. Tot slot kan ook de kostprijs worden verlaagd.

eSIM

Het is voorlopig afwachten of fabrikanten de nieuwe technologie zullen omarmen. Er bestaat immers al een alternatief voor de nanosimkaart in de vorm van de eSIM.Dat is een digitale variant van de simkaart die veel gelijkenissen vertoont met de iSIM van ARM, maar niet specifiek ingebouwd zit in de processor. Apple heeft bijvoorbeeld zo’n eSIM ingebouwd in de iPad, maar noemt het Apple SIM.

Fabrikanten kunnen een eSIM als een aparte chip inbouwen in een toestel. Bij het veranderen van provider downloadt je smartphone alle informatie die op een simkaart staat via het mobiele netwerk naar je nieuwe toestel en bewaart deze op de eSIM-chip. Daarop staat dan alle informatie die de mobiele operator nodig heeft om je telefoon op zijn netwerk te brengen.

De eSIM is met zijn afmetingen van 6 bij 5 millimeter groter dan de iSIM, maar biedt dezelfde mogelijkheden. Bovendien kan je met de eSIM-technologie meerdere elektronische simkaarten tegelijkertijd gebruiken. Handig voor reizigers en zelfstandigen ter vervanging van toestellen met twee simkaarten.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business