Intel timmert aan de weg met nieuwe 8C/16T processor

In SiSoft, een tool welke informatie van verschillende processoren bijhoudt, is een nieuwe Intel processor naar voren gekomen. Mogelijk gaat het om de Intel Core i7-8900K.

Intel heeft jarenlang de processormarkt gedomineerd. In elk geval op gebied van haar x86 processoren. AMD was de enige andere fabrikant die x86 processoren van de band liet rollen, deze waren echter geen enorm succes. Een enorme warmteontwikkeling en te hoge stroomverbruik speelde AMD bijvoorbeeld partte bij de Bulldozer generatie. Inmiddels is AMD weer krachtig op de markt met haar Ryzen en Threadripper processoren, en streeft het op sommige punten zelfs voorbij Intel.

Deze gezond concurrentie zorgt ervoor dat ook Intel eindelijk weer aan de bak moet om te kunnen concurreren met AMD. Recent tijdens Computex was deze concurrentiestrijd tussen de twee bedrijven goed te zien. AMD kondigde, een dag na Intels aankondiging van haar 28-core processor, haar 32-core/64 thread processor aan. Nu lijkt Intel met nog een andere processor te komen om het AMD warm te laten worden onder haar voeten.

Intel Core i7-8900K

De processorarchitectuur welke Intel gebruikt voor haar processoren biedt al jaren geen grote vooruitgangen meer in prestaties. Intel lijkt daarom op alle vlakken een simpele techniek toe te passen: meer cores in een processor. Tot nu toe was de meest high-end Coffee Lake processor de Intel Core i7-8700K, de Core i7-8068K daargelaten. Deze processor heeft 6-cores en 12 threads.

Inmiddels is in SiSoft een nieuwe 8 core/16 thread processor opgedoken. Wat opvalt is de lage kloksnelheid van 2.59Ghz, al kan dat later natuurlijk nog veranderen. Verder heeft de processor de beschikking over acht keer 256KB L2 cache, met daarnaast nog 16MB L3 cache. Qua benaming geeft het overzicht van SiSoft geen extra informatie, al lijkt het erop dat de processor de Core i7-8900K gaat heten.

Beschikbaarheid

Over de beschikbaarheid is nog niks bekend. Wat wel al bekend is, is dat er een nieuw moederbord uit zal gaan komen met een Z390 chipset. Mogelijk dat de processor in dezelfde periode naar buiten gaat komen als de moederborden met deze chipset.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business