Nieuws

Russische hackers kunnen in de VS het licht doven

Volgens Amerikaanse instanties hebben cyberaanvallers zich een weg geforceerd tot de controlekamers van aantal grote energiebedrijven.

 

Volgens een rapport van de Wall Street Journal, heeft de Amerikaanse binnenlandse veiligheid onthuld dat een Russische hackergroep genaamd ‘Energetic Bear’ vorig jaar heeft toegeslagen bij duizenden slachtoffers.

 

De hackers slaagden er zelfs in om binnen te raken in een aantal grote Amerikaanse energiebedrijven die niet eens verbonden zijn met het internet.

 

De hackers slaagden erin om binnen te sluipen door de vertrouwde leveranciers te viseren die de sofware en machines van het energiebedrijf controleren. Eenmaal de hackers zich in het systeem van de leveranciers bevinden, forceerden ze de toegang tot de netwerken van de energiebedrijven.

 

Daarna onderzochten ze welke tools die bedrijven nu precies gebruiken om de systemen te runnen. Volgens een medewerker bij binnenlandse veiligheid raakten de hackers zo ver dat ze met gemak zelf de energiebedrijven hadden kunnen bedienen.

 

De VS waarschuwt er al een tijdje voor dat Russische hackers al een tijdje de VS van binnenuit aanvallen en daarbij mikken op verschillende doelen zoals energienetten of het Amerikaanse kiesproces.

 

Binnenlandse veiligheid denkt trouwens dat ‘Energetic Bear’ op meer doelwitten aast. Of die bevindingen eerder een uiting zijn van geopolitieke tweespalt dan van de feiten, is nog maar de vraag. De waarheid ligt misschien ergens in het midden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business