Nieuws

Nvidia Geforce RTX 2070 is sneller beschikbaar dan werd verwacht

Nvidia heeft in augustus – na twee jaar – eindelijk een nieuwe generatie grafische kaarten gelanceerd. De Nvidia Geforce RTX 2070 is daar ook onderdeel van, maar had nog geen officiële datum van beschikbaarheid meegekregen.

Richting het einde van vorige week lag de Nvidia Geforce RTX 2080 voor het eerst in de winkelschappen. Ook was het de dag waarop pre-orders van de RTX 2080 Ti verzonden werden, in de winkelschappen liggen ze echter nog niet, dat heeft mogelijk van doen met leveringsproblemen van de GPU’s voor deze grafische kaart. De kleine broer van beide kaarten, de Nvidia Geforce RTX 2070, werd tijdens Gamescom wel gelanceerd, maar kreeg daar geen verwachte datum van beschikbaarheid mee. Dat verandert nu na een tweet van Nvidia.

Om maar direct met de beschikbaarheid van de Founders Edition te komen, deze moet vanaf 17 oktober in de winkelschappen liggen. Ook zullen de AIB’s (Add-in board partners) vanaf deze datum verschillende kaarten beschikbaar hebben, het gaat dan om kaarten van onder andere Asus, Gigabyte en MSI. De Founders Edition heeft van Nvidia ook al een prijskaartje meegekregen, deze zal binnenkort voor 639 euro te pre-orderen zijn. De AIB’s zijn relatief vrij om de grafische kaarten een eigen prijskaartje mee te geven, Nvidia heeft daarnaast ook nog geen vanaf prijzen meegegeven voor de RTX 2070 van de andere fabrikanten.

Specificaties

Prijzen zijn leuk, maar specificaties zijn effectief nog wel een stuk belangrijker voor de prestaties van de grafische kaart. Grote verschillen met de RTX 2080 zijn er niet, zo is er nog altijd 8 GB GDDR6 videogeheugen aanwezig met een 14 Gbit/s geheugensnelheid. Het grootste verschil ligt bij het aantal cuda cores, dat gaat omlaag naar 2304 cores van 2944 bij de RTX 2080. Dat is ook de voornaamste reden dat het stroomverbruik een stuk lager uitvalt, het TDP ligt namelijk op ‘slechts’ 185W voor de Founders Edition, en 175W voor de kaarten van AIB’s.

Hoe de Nvidia Geforce RTX 2070 kaarten zullen presteren ten opzichte van de vorige generatie Geforce GTX 1070 zal binnenkort bekend worden, vooralsnog zijn er door Nvidia in elk geval nog geen review samples verspreid. Mocht je een Geforce GTX 1070 of 1070 Ti overwegen, of andersom: je overweegt om een RTX 2070 te kopen, wacht vooral op de testresultaten. Nvidia heeft aangegeven beide generaties tot het einde van dit jaar naast elkaar te laten bestaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business