Marktanalist Ming-Chi Kuo heeft de afgelopen week druk de markt in de gaten gehouden, via MacRumors is nu een rapport naar buiten gekomen dat een inkijkje geeft in de verkopen van de iPhone XS en XS Max.


Het is pas sinds vorige week dat de drie nieuwe iPhones officieel in de verkoop zijn, maar toch is marktanalist Ming-Chi Kuo al aan de slag gegaan met de verkoopcijfers van de drie nieuwe telefoons. Het rapport wat daarop volgde, is nu in handen gekomen van MacRumors en toont interessante gegevens over onder andere de drie telefoons, maar ook de Apple Watch Series 4 wordt in het rapport meegenomen. Al met al kan er een opvallende conclusie getrokken worden, de iPhone XS Max doet het in de eerste week beter dan de iPhone XS, terwijl de prijs van de iPhone XS Max juist een stuk hoger ligt.

Volgens de cijfers die Kuo heeft bemachtigd, ligt de vraag voor de iPhone XS Max drie tot ook wel maximaal vier keer hoger dan de vraag naar de iPhone XS. Ook noteert Kuo dat er duidelijke verschillen zijn in de vraag van verschillende kleuropties, zo zijn Gold en Space-Grey de kleuren waar de vraag hoger bij ligt dan verwacht werd, terwijl de vraag naar Silver juist lager ligt dan de verwachting. Kuo praat in zijn rapport verder ook over de opslagvarianten, waar 256 GB de winnaar lijkt te zijn, maar Kuo ook een opmerking plaatst bij de 512 GB-variant: “512GB is subject to a serious shortage because only Samsung can currently ship NAND Flash well.” Hoe, en of, deze tekorten mogelijk de levering van 512 GB-modellen gaat verhinderen, is op dit moment nog niet te zien. Kuo blijft ook geloven in een nog oplopende vraag voor de iPhone XS Max: “We are positive that XS Max shipments will grow steadily in 4Q18 thanks to demand from Asia market and the gift season.”


‘Productieproblemen Apple Watch Series 4’

Naast de Apple iPhone houdt Kuo ook een oogje op de Apple Watch. Daarbij zal vraag en aanbod de komende maanden wel een probleem blijven. De huidige partij die de smartwatches voor Apple fabriceert, Quanta, kan de leveringen niet meer ophogen. Apple moet daarom wachten op de volgende partij tot die de fabrieken gereed heeft voor productie:

“Apple Watch Series 4 demand is much better than expected. The capacity of the assembler Quanta is full already; therefore, the supply cannot improve significantly until second supplier Compal’s mass production for Apple Watch Series 4 starting from November. We have increased the Apple Watch shipment forecast in 2018 from 18mn to 18.5–19.5mn units.” – Ming-Chi Kuo

Als laatste meldt Kuo nog dat de iPhone XR voor veel Apple-gebruikers de smartphone zal zijn om naar te upgraden. Of de smartphone daarbij verkoopcijfers van de iPhone XS en XS Max zal overtreffen is niet bekend, de pre-order voor de smartphone beginnen dan ook pas op 17 oktober.