Nieuws

Ook in 2019 blijft Intel problemen ondervinden met de productie van zijn 14nm procedé

Intel ondervindt langere tijd problemen met zijn 10nm procedé en is daarom genoodzaakt te blijven hangen op het aloude 14nm procedé, helaas beginnen daar de eerste schrijnende gevallen zichtbaar te worden.

De afgelopen weken verschenen er vanuit verschillende bronnen berichten over de problemen die Intel zou hebben met het produceren van zijn 14nm procedé. Zo verstuurde Hewlett Packard, ofwel HP, een waarschuwing naar klanten dat het mogelijk niet op tijd kon leveren door een tekort aan processoren uit de hoek van Intel. Een tekort van wafers voor het 14nm procedé zou daar de schuldige van zijn. Een producent van laptops voor de grootste laptopfabrikanten, Compal, meldt nu dat het tot de eerste helft van 2019 rekening houdt met een tekort aan processoren.

Intel zou vooralsnog geen datum hebben gegeven waarop verwacht wordt dat de grootste problemen zijn opgelost, aldus de CEO van Compal. De grootse problemen zijn ontstaan door een uitstel van het 10nm procedé. Al sinds de Skylake-generatie van processoren maakt Intel gebruik van zijn 14nm procedé, al wordt het ook steeds moeilijker deze allemaal te onderhouden. Intel heeft inmiddels namelijk dusdanig veel verschillende 14nm procedés dat het moeite heeft om aan de vraag van de verschillende 14nm wafers te voldoen. Er was immers door Intel al doorberekend dat het 10nm procedé ruimschoots gebruikt zou worden, helaas is dat (nog lang) niet het geval.

Stijgende vraag

Niet enkel het uitstellen van het 10nm procedé brengt deze gevolgen met zich mee, ook de groeiende vraag naar computeronderdelen zet Intel’s productie onder druk. Het afgelopen seizoen was enorm positief voor de resultaten van Intel, zo steeg de vraag naar chips onder andere door een betere markt voor computers. Ook in het datacenter-segment van Intel boekte Intel een positief resultaat. Dat alles maakt wel dat Intel achter loopt op de vraag, wat nu ook te zien is in de prijzen van de losse verkoop van processoren. Volgens Hardware.info is de prijs van een Intel Core i3-8100 met bijna 81 procent gestegen, maar ook de Intel Core i5-8400 steeg met ongeveer 40 procent in prijs sinds begin september. Of deze prijsstijgingen ook doorzetten naar de prijzen van laptops en desktops is maar ten zeerste de vraag, vaak maken fabrikanten prijsafspraken voor de lange termijn om deze fluctuaties in prijzen onder bedwang te houden.

Intel lijkt in elk geval wel op weg naar een oplossing in de nabije toekomst. Volgens een recente aankondiging van Intel is een deel van zijn productie verschoven naar Vietnam om de tekorten op te vangen. De eerste processoren uit deze fabrieken moeten vanaf 8 oktober geleverd worden, in hoeverre dit de tekorten op zal lossen is nog niet bekend. Een tweede oplossing van Intel lijkt het wegnemen van producten uit het 14nm procedé-portfolio, zo bevestigd Tom’s Hardware. Intel zal zijn H310C-chipset terughalen naar het 22nm procedé, in plaats van dat er ruimte wordt ingenomen op het 14nm procedé. Daar komt bij dat het voor chipsets vaak niet enorm van belang is op welk procedé deze gebakken worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business