Nieuws

Huawei Watch GT: geen tijd voor Wear OS

Naast de nieuwe Mate 20-serie maken we nu ook kennis met de Huawei Watch GT smartwatch, die verrassend genoeg niet draait op Wear OS.

Op het Huawei-evenement in Londen konden we niet alleen genieten van twee nieuwe smartphones, maar ook van een gloednieuwe smartwatch, de Huawei Watch GT. Ook hier weet Huawei zich duidelijk te onderscheiden van de andere producenten.

 

Geen tijd voor Wear OS

Het eerste wat opvalt aan de Huawei Watch GT is het gebrek aan het (intussen niet meer zo) traditionele Wear OS-besturingssysteem. Toegegeven, Wear OS is redelijk gedateerd intussen, maar doet nog steeds zijn werk. Huawei wil echter meegaan met de tijd en heeft daarom besloten om een eigen besturingssysteem te gebruiken voor deze smartwatch, namelijk Lite OS. Het grootste voordeel hiervan is dat het apparaat zo’n maand kan meegaan voor het weer opgeladen moet worden. Het bijkomende nadeel is dan weer het gebrek aan een appstore. Huawei lijkt dus eerder de competitie aan te gaan met de sporthorloges van Garmin en Fitbit dan met de “echte” smartwatches zoals de Apple Watch.

 

Geen tijd voor een oplaadbeurt

Lite OS mag dan wel niet zo uitgebreid zijn als Wear OS, maar het weet wel de batterijduur mooi op te trekken. Zo gaat de Huawei Watch GT tot 30 dagen mee als de functies beperkt worden gehouden tot de weergave van smartphonemeldingen en het bijhouden van je hartslag. Verder gaat de smartwatch een tweetal weken mee wanneer deze ook een slaapanalyse uitvoert in combinatie met actieve sporttracking van drie uur. Tot slot gaat het apparaat nog zo’n 22u wanneer alle sensors geactiveerd zijn en het scherm verlicht blijft.

 

Geen tijd voor apps

De keuze om deze richting uit te gaan met de Huawei Watch GT was dan wel bewust, maar misschien toch niet ideaal. Lite OS zorgt inderdaad voor meer batterijduur en op een smartwatch heb je nu eenmaal niet alle apps nodig die je smartphone heeft, maar enkele basisapps zijn meer dan welkom. Door het volledige gebrek aan een appstore kan je die echter ook niet downloaden. Muziek afspelen of zelfs het sociale fitnessnetwerk Strava gebruiken, behoren al niet tot de mogelijkheden van het toestel.

 

Geen tijd voor een prijs (voorlopig dan toch)

Op het moment van schrijven is er nog geen prijs voor de Huawei Watch GT bekend. De smartwatch komt wel naar de Benelux en het lijkt erop dat Huawei zich deels bewust is van zijn experimentele toestel. Daarom heeft het een lanceringsaanbod ter beschikking gesteld dat gekoppeld zit aan de nieuwe Mate 20-smartphones. Koop je namelijk voor 11 november een Huawei Mate 20 of Mate 20 Pro dan krijg je gratis en voor niets de Watch GT erbij (bij de Pro krijg je hier ook nog een draadloze oplader bij)!


Geïnteresseerd in de Huawei Watch GT? Koop hem via Coolblue.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business