Nieuws

Intel schiet vol in de ontkenningsfase over geruchten van een ontwikkelstop van zijn 10nm procedé

Intel heeft de afgelopen tijd een behoorlijke achterstand met de productie voor zijn 14nm procedé opgelopen. Dit wordt veroorzaakt door het achterwege blijven van het 10nm procedé. Geruchten gingen dat Intel met de ontwikkeling ervan zou zijn gestopt.

Al voor 2015 zou Intel bezig zijn geweest met de ontwikkeling van zijn 10nm procedé, dit volgde de ingebruikname van het 14nm procedé in 2014. Inmiddels is het eind 2018 en is er nog altijd geen vooruitzicht op wanneer chips met het nieuwe procedé van de band gaan rollen – al wordt er nu wel verwacht dat de eerste processoren met het nieuwe procedé eind 2019 klaar zullen zijn. Tot die tijd wordt er waarschijnlijk gewerkt aan het verhogen van de yields uit de wafers van het 10nm procedé. Gisteren verscheen er echter, geheel onverwachts, een gerucht dat Intel mogelijk de handdoek in de ring zou hebben gegooid voor de ontwikkeling.

De geruchten zijn afkomstig van SemiAccurate, een website die zich relatief vaak sceptisch uitlaat over de ontwikkeling van Intel-processoren. Deze informatie zou het hebben verkregen vanuit bronnen binnen Intel, die de website in het verleden ook heeft gebruikt om juiste informatie te verkrijgen. De kans dat Intel echter de stekker uit het 10nm procedé zou trekken lijkt enorm klein, dan zou het minstens nogmaals twee jaar duren voordat het 7nm procedé op poten is gezet. Ook heeft het bedrijf al langer een productietekort op het 14nm procedé, dit komt door een steeds groter wordend aantal onderdelen dat op één procedé gebakken moet worden. De capaciteit in wafers van het 14nm procedé is de afgelopen jaren echter niet enorm gegroeid. Vooralsnog wordt het 10nm procedé als de enige uitweg gezien, al belooft Intel hard te werken aan het ophogen van de productiecapaciteit van het 14nm procedé.

Ontkenningsfase…

Intel heeft het vernieuwde procedé niet enkel nodig om tekorten op te vangen, het moet namelijk ook AMD kunnen concurreren – die zijn zaken wel op orde heeft. Intel heeft de afgelopen tijd een aantal keer positief nieuws over het procedé naar buiten gebracht. Interim-topman Bob Swan maakte afgelopen zomer nog bekend dat de yields telkens aan verbetering onderworpen waren, en dat het 10nm procedé ook daadwerkelijk eind 2019 gereed moet zijn voor grootschalige productie. Een eerste processor met het 10nm procedé is er overigens al, het gaat daarbij om een processor voor laptops zonder geïntegreerde grafische kernen.

In een tweet die Intel heeft geplaatst op het officiële nieuwskanaal van het bedrijf gaat het in op het gerucht, verspreid door SemiAccurate. Daar gaat het vol in de ontkenning over een stop in de ontwikkeling van het vernieuwde procedé. In tegenstelling daartoe noemt het juist dat de ontwikkelingen, onder andere op het gebied van oplopende yields, gelijklopen met de tijdlijn die werd gedeeld in recente resultaten van het bedrijf.

10nmintelProcedéprocessorenWafers

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen