Nokia 8 Sirocco

De Nokia 8 Sirocco is sinds begin dit jaar Nokia’s high-end smartphone, al is duidelijk dat het toestel er niet op gericht is om in de massa’s te gaan verkopen. Mogelijk dat de Nokia 9 een ‘echt’ high-end toestel gaat worden?

Eerder dit jaar, tijdens het Mobile World Congress in Barcelona, kwam Nokia (ofwel HMD Global) met de onthulling van de Nokia 8 Sirocco. Het high-end toestel deelde zijn rekenkracht met de Nokia 8 uit 2017, de Sirocco had dan ook ‘slechts’ de beschikking over de Qualcomm Snapdragon 835 SoC. De rest van de telefoon was wel geheel anders, maar toch werd al snel duidelijk dat het niet de telefoon voor de massa’s zou gaan worden. Een ‘echte’ opvolger voor de Nokia 8 is er ook nog niet geweest, maar zoals eerdere renders al deden vermoeden komt de opvolger mogelijk met een monsterlijk aantal camera’s: vijf stuks aan de achterkant, met nog een enkele camera aan de voorkant.

Na de eerdere afbeeldingen die nogal wazig waren en details van de telefoon achterwege lieten, zijn de nieuwe renders zeer duidelijk. De renders zijn opgezet door de welbekende OnLeaks, een bron die al meermaals betrouwbare renders op heeft kunnen zetten. Gezien de afbeeldingen die eerder al de ronde deden, is de kans zeer groot dat de renders ook daadwerkelijk kloppen. In dat geval zullen we met de Nokia 9 in zijn totaliteit zes camera’s zien. Aan de achterkant zijn deze in een rond patroon gezet, met nog een LED-flash en waarschijnlijk een sensor voor laser-autofocus. Verder is de glazen achterkant, met uitzondering van het Nokia-logo, leeg, de vingerafdrukscanner zit dus elders verborgen.

In-display vingerafdrukscanner

De renders die OnLeaks vandaag toont via Twitter maken de kans dat het toestel inderdaad een in-display vingerafdrukscanner heeft een stuk groter. Aan de voorkant zou er in de schermranden in elk geval al geen ruimte meer voor zijn. Aan de voorkant zit namelijk, naast relatief kleine schermranden, vermoedelijk een 5,9-inch scherm met een 18:9 beeldverhouding. Eindelijk ook in het high-end segment van HMD Global een 18:9 scherm, anders dan de 16:9 schermen die nog in de Sirocco zijn gebruikt. Of Nokia wederom voor een OLED-scherm gaat is onbekend, de Sirocco maakte gebruik van LG’s P-OLED panelen, maar veel andere Nokia toestellen maken juist gebruik van IPS LCD-schermen. Oh, en natuurlijk: camera nummer zes van het toestel bevindt zich nog boven het scherm, opvallend genoeg is er niet gekozen voor een notch om de camera in te plaatsen bij de Nokia 9.

Andere specificaties van de interne hardware, maar ook specificaties van de camerasensoren, ontbreken. Wel spreken de geruchten over een Qualcomm Snapdragon 845 SoC samen met 8 GB RAM-geheugen en 128 GB interne opslag. Waarschijnlijk zal het Finse bedrijf het high-end toestel te vroeg onthullen om al gebruik te kunnen maken van Qualcomms nieuwe SoC – een beslissing die niet altijd even goed zal vallen bij alle gebruikers. Er zal volgend jaar immers weer voldoende keuze zijn uit telefoons met een nieuwe Qualcomm Snapdragon SoC. Wanneer Nokia de nieuwe telefoon gaat onthullen is niet bekend, naar alle verwachtingen zal dit zo rond het nieuwe jaar zijn, mogelijk tijdens CES in Las Vegas.