Nieuws

Qualcomm Snapdragon 855 SoC gelanceerd: 7nm met nog onbekende specificaties

Qualcomm heeft zijn nieuwe mobiele chip voor 2019 gelanceerd, de Qualcomm Snapdragon 855 SoC, gebakken op het 7nm procedé – daarmee zou de chip nog zuiniger en efficiënter zijn taken moeten uitvoeren.

Qualcomm bracht eind vorig jaar de Qualcomm Snapdragon 845 SoC uit voor in smartphones, dat was toentertijd de tweede SoC van het bedrijf op het 10nm procedé. Ditmaal kiest het bedrijf voor een geheel nieuw procedé, net als HiSilicon wisselt Qualcomm naar het, in zekere zin, zuinigere en tevens efficiëntere 7nm procedé – zo kondigde het bedrijf dinsdagavond aan tijdens zijn #SnapdragonSummit in Maui, Hawaii. Veel informatie over de chip bleef nog onder de doeken, maar dit zou op donderdag verleden tijd moeten zijn, voor nu ging de presentatie vooral over teasers, maar ook meer informatie over 5G voor de Qualcomm Snapdragon 855 SoC.

Zoals recentelijk al werd verspreid door WinFuture zal de Snapdragon 855 niet standaard gekoppeld zijn aan de X50 5G-modem van het bedrijf, zo bevestigde Alex Katouzian, de directeur van de mobiele divisie binnen Qualcomm. Welke modem er dan wel gekoppeld zal zijn aan de SoC is niet bekend, maar vermoedelijk zal het gaan om de X24-modem, een opvolger van de X20-modem in de Snapdragon 845. Katouzian wist al wel te vertellen dat de SoC ondersteuning biedt om gekoppeld te worden aan de X50-modem, welke multi-gigabitsnelheden zou moeten opleveren.

Qualcomm bevestigt NPU

Ondanks dat Qualcomm het niet specifiek heeft genoemd, werd bij de presentatie wel duidelijk dat er gesproken werd over een NPU, oftewel een Neural Processing Unit. Net als andere fabrikanten speelt natuurlijk ook Qualcomm mee in de Artificial Intelligence-markt, de NPU’s worden in smartphones vooral ingezet voor de camera’s. Met de nieuwe ingebouwde Qualcomm AI Engine hoopt het bedrijf de prestaties van SoC voor AI driemaal te verhogen ten opzichte van de Snapdragon 845 SoC. Niet echt een verrassing, de vorige generatie had namelijk nog niet de beschikking over een ingebouwde NPU.

Ook lijkt Qualcomm zijn gpu-tuning onder handen te nemen om de prestaties te verbeteren in games, vergelijkbaar met de GPU Turbo functie van Huawei en Honor, al komt de functie bij Qualcomm bekend te staan als ‘Snapdragon Elite Gaming’. In hoeverre dit de prestaties kan verbeteren is niet bekend, Qualcomm heeft tijdens de presentatie geen cijfers genoemd om dit te onderbouwen. Vermoedelijk zal de Snapdragon Elite Gaming-functie gekoppeld zijn aan de Adreno 640 gpu, al is het niet bekend of het gaat om een hardware- of softwarematige functionaliteit. Andere specificaties van de SoC zijn vooralsnog onbekend, zoals aangegeven sprak WinFuture al wel eerder over de chip. Vermoedelijk zal deze verdeeld zijn over drie clusters. Wat de specificaties van deze drie clusters zijn, en wat voor snelheidsverbeteringen dit op kan leveren, is onbekend – we zullen tot donderdag moeten wachten voor meer (bevestigende) informatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business