Nieuws

Nvidia volgt met Geforce GTX 1160, een goedkopere RTX videokaart zonder ‘Ray tracing’

Nvidia heeft op het moment van schrijven een zeer breed pallet van grafische kaarten in zijn assortiment zitten. Het zou zijn assortiment uitbreiden met een nieuwe Nvidia Geforce GTX 11xx-serie.

Nvidia is zijn volledige lineup van smartphones aan het vernieuwen, het bedrijf begon in augustus met het uitbrengen van de nieuwe Geforce RTX-grafische kaarten, om precies te zijn, zijn de 2080 en 2080 Ti als eerste uitgekomen. Niet veel later verscheen ook de RTX 2070, al is het nu nog wachten op de andere series, namelijk de xx50 en xx60-series. Volgens geruchten gaat Nvidia met zowel een Ray tracing-enabled versie komen van de laatstgenoemde serie, de RTX 2060, en een versie zonder Ray tracing, deze zou dan mogelijk als de Nvidia Geforce GTX 1160 door het leven gaan. Wel zou de grafische kaart met de verbeteringen, die in de RTX-serie zijn doorgevoerd, op de markt komen. Al zijn de precieze specificaties voor nu nog onbekend, zo blijkt uit de informatie van VideoCardz.

Het voornaamste idee achter een Nvidia Geforce 11xx-serie zou zitten in het uitbrengen van de nieuwe grafische kaarten op een lager prijspunt. De voornaamste vernieuwingen zitten dit jaar onder andere in de Ray tracing-rekenkernen, al werd recentelijk al duidelijk dat deze nog niet in heel veel grafische applicaties gebruikt kunnen worden. Hoe het er prijstechnisch zal uitzien is nog niet bekend, maar vermoedelijk zal het beter liggen in vergelijking met de huidige RTX-serie. Op het moment van schrijven betaal je voor een Geforce RTX 2070 namelijk net zoveel geld als voor een GTX 1080 van de vorige generatie. Tegelijkertijd betaal je voor een RTX 2080 inmiddels al meer dan 1.000 euro, en mag je voor een RTX 2080 Ti je buidel nog iets verder openbreken: als deze al beschikbaar zijn, dan betaal je er al snel meer dan 1.200 euro voor.

Wijziging in productrange

Het zou betekenen dat Nvidia het besluit heeft genomen om de RTX en GTX-serie naast elkaar te laten bestaan. Wel heeft de Nvidia Geforce GTX 11xx ook gelijkenissen met de RTX 20xx-serie, zo is er GDDR6-geheugen aanwezig, volgens de bronnen zou er 6 GB geheugen aanwezig zijn. Het is nog niet geheel bekend welke gpu er gebruikt zal worden, VideoCardz spreekt in zijn berichtgeving over de TU116-gpu gebaseerd op de Turing-architectuur. Wanneer Nvidia de grafische kaart zal lanceren is nog niet bekend, waarschijnlijk zat dit moeten wachten tot aan begin 2019. Het gerucht gaat dat Nvidia tijdens CES een aantal grafische chips aan gaat kondigen, mogelijk is de Geforce GTX 1160 daar onderdeel van.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business