Nieuws

DRAM-producenten kappen investeringen af om prijsdalingen af te zwakken

DRAM-prijzen zijn nogal volatiel, zo hebben we de afgelopen jaren wel kunnen merken, zo is nu ook niet anders. Fabrikanten proberen met een lagere investeringen de productiecapaciteit te limiteren en zo de prijsdalingen teniet te doen.

In 2016 en 2017 stegen de prijzen van een RAM-geheugen, in de volksmond ook wel eens over gesproken als DRAM, naar schrikbarende hoogten. Dat de prijzen zouden stijgen was an sich wel verwacht. Er was in die tijd namelijk een steeds grotere vraag naar RAM-geheugen, wat werd veroorzaakt door de massale stijging van de hoeveelheid DRAM in smartphones. Pas toen er weer meer fabrieken werden geplaatst om aan de hogere vraag te voldoen ging de prijs weer licht omlaag. Sinds begin dit jaar zijn de prijzen dan ‘echt’ gaan dalen, al zijn DRAM-producenten niet zo te spreken over de massale prijsdaling.

Belangrijk om mee te nemen is dat de huidige prijsdaling tweeledig is; er is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd door Samsung, SK Hynix en Micron, de drie DRAM-grootmachten, waardoor de productie nu een stuk hoger ligt. De verwachting was dat deze productie nog altijd niet zou voldoen aan de vraag, maar dit blijkt nu toch anders te liggen. Er is een lagere vraag naar DRAM-geheugen dan verwacht, wat ervoor zorgt ervoor dat fabrikanten overschotten opdoen die voor een lagere vraag op de markt worden gezet. Volgens analisten zal de prijs van DRAM-geheugen in de eerste helft van 2019 verder dalen. Samsung, SK Hynix en Micron schroeven nu hun DRAM-investeringen terug om grip te krijgen op de prijsdalingen.

Toch hogere DRAM-productie

Ondanks de lagere investeringen zal de productie dit jaar bij de drie fabrikanten toch weer hoger uitvallen, zo voorspelt DRAMeXchange. Volgens de analisten zal de productiecapaciteit bij Samsung met slechts 20 procent stijgen, SK Hynix zou zijn productiegroei beperken tot 21 procent terwijl Micron zich in een lager segment bevindt met een productiegroei die rond de 15 procent zou moeten uitkomen. De totale investeringen voor 2019 vallen uit op 18 miljard dollar, dat zou 10 procent lager liggen in een vergelijking met vorig jaar. Ondanks de lagere investeringen zullen de prijzen alsnog lager uitvallen, zo voorspelt DRAMeXchange in zijn persbericht, het eerste kwartaal zou in elk geval een daling van 15 procent in DRAM-prijzen zien. Voor het tweede kwartaal ligt de prijsdaling iets lager op maximaal zo’n 10 procent. In hoeverre deze prijsdalingen worden doorgezet naar consumenten is moeilijk om te voorspellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business