Ring Doorbell - 2

Met een enorme range aan verbonden producten was het afwachten tot de eerste bom ontplofte met een privacyschandaal. Ring is het eerste bedrijf, waarbij medewerkers toegang kregen tot alle beelden van klanten op zijn servers.

Nu de wereld steeds verder verbonden raakt door alle slimme producten, zoals slimme deurbellen en thermostaten, is het afwachten tot de eerste bedrijven een fout maken als het gaat om de privacy van gebruikers. Er wordt immers een immens grote hoeveelheid data opgeslagen – Ring, de slimme deurbel van Amazon, bied je bijvoorbeeld de optie om voor een klein bedrag een grote hoeveelheid beelden op zijn server te plaatsen. Zo kan je later zien wie er aan de deur heeft gestaan, maar het kan ook handig zijn als er bijvoorbeeld is ingebroken in huis. Volgens berichtgeving van The Intercept en The Information is Ring mogelijk betrokken in een enorm privacyschandaal. De eerste berichten spreken van ‘vrije toegang’ tot de opgeslagen beelden voor zijn medewerkers, zonder medeweten van de klanten.

The Information beschrijft hoe medewerkers op het voormalig kantoor van Ring in Oekraïne toegang kregen tot alle beelden op de Amazon S3-servers. Op deze servers stond een database met alle beelden, niet alleen van de Ring-deurbel, maar van elk product, van deurbel tot aan de buitencamera’s die het bedrijf verkoopt. In de Verenigde Staten zou het nog wat ernstiger zijn, daar zouden engineers en managers toegang hebben verkregen tot live-beelden van alle Ring-producten. Het zou zelfs dusdanig ernstig zijn dat medewerkers live-beelden van elkaar bekeken om vervolgens collega’s te plagen over een date die ze mee naar huis hadden gebracht. De medewerkers van Ring kregen vermoedelijk toegang tot de beelden om zijn AI-systeem te verbeteren; tegelijkertijd vermeldt de Terms of Service en de Privacy Policy van Ring niet dat medewerkers van het bedrijf toegang krijgen tot de beelden, aldus The Intercept.

Overname door Amazon

Volgens The Information speelde deze gebeurtenissen zich grotendeels af in 2016, voordat het bedrijf werd overgenomen door zijn huidige eigenaar, Amazon. De e-commercegigant zou bij de overname weliswaar maatregelen hebben genomen, maar het bleek nog altijd niet voldoende: The Information rapporteerde namelijk dat medewerkers zonder al te veel moeite een omweg vonden om zichzelf toch toegang tot de beelden te verschaffen. Een woordvoerder van Ring heeft in een bericht tegenover The Intercept meer laten weten over de gang van zaken binnen het bedrijf:

We take the privacy and security of our customers’ personal information extremely seriously. In order to improve our service, we view and annotate certain Ring videos. These videos are sourced exclusively from publicly shared Ring videos from the Neighbors app (in accordance with our terms of service), and from a small fraction of Ring users who have provided their explicit written consent to allow us to access and utilize their videos for such purposes.

We have zero tolerance for abuse of our systems and if we find bad actors who have engaged in this behavior, we will take swift action against them.