BNIX

Gegevens van het Belgische internetknooppunt BNIX hebben aangetoond dat we in 2018 wel 14% meer data verbruikt hebben tegenover 2017.

Advertentie

473.040.000 gigabyte, dat is de hoeveelheid data die het Belgische internetknooppunt BNIX (Belgian National Internet eXchange) te verwerken kreeg in het voorbije jaar. Dit komt overeen met zo’n 23.076 jaar series en films streamen op Netflix in Full HD-beeldkwaliteit. Ten opzichte van 2017 is dit een stijging van 14%. 

Deze sterke toename wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door grote upgrades bij participanten van BNIX. Het BNIX-netwerk kan gezien worden als het hart van het Belgische internet en is de plaats waar internetproviders, contentproviders en bedrijven binnen België internetverkeer uitwisselen. Momenteel heeft het een zestigtal participanten, waaronder Proximus, VOO, Belnet en Facebook. 

Verdubbeling tegenover vijf jaar geleden 

Ten opzichte van 2017 was er een stijging in het internetverbruik van 14%, maar als we verder in het verleden gaan dan zien we dat het verbruik meer dan verdubbeld is ten opzichte van vijf jaar geleden. Toen was er nog een gemiddeld dataverkeer van 55 gigabit per seconde, wat vorig jaar opgetrokken werd tot 120 gigabit per seconde. Gegevens toonden ook aan dat het meeste dataverkeer plaatsvindt op dinsdagavond tussen 20u en 22u, waar zaterdagen en zondagen dan weer rustiger zijn.  

Jan Torreele, directeur van de federale overheidsorganisatie Belnet, voegt hier nog aan toe dat het internetverbruik de komende jaren alleen nog maar zal stijgen. Dit komt voornamelijk door de technologische ontwikkelingen en de opkomst van het mobiele internet, e-commerce, clouddiensten en IoT-toepassingen.

Bedrijven die zich tot slot op het BNIX-platform bevinden kunnen rechtstreeks data uitwisselen met andere deelnemers, waardoor het dataverkeer sneller en efficiënter wordt en uiteindelijk zorgt voor een betere ervaring bij de eindgebruiker.