Flexgate Apple MacBook Pro 2016

De iPhone 6 had bendgate, de MacBook Pro heeft nu flexgate. Een probleem met de verlichting van het scherm treft mogelijk alle modellen sinds 2016.

Ten tijde van de iPhone 6 werd de term ‘bendgate’ het leven ingeroepen nadat bleek dat de smartphone makkelijk kon buigen in je broekzak. Na bendgate is er nu ook flexgate en het probleem ligt deze keer bij de huidige generatie MacBook Pro’s met touch bar, geproduceerd vanaf 2016.

Het probleem situeert zich in het scherm van deze MacBook Pro modellen. iFixit, een website die zich richt op het repareren van toestellen in plaats van deze weg te gooien, bracht de situatie aan het licht in een rapport op hun blog. Wat blijkt, is dat verdacht veel gebruikers te maken krijgen met ‘stagelight’, een defect van de verlichting onderaan het scherm, waardoor er schaduwvlakken verschijnen.

Volgens iFixit gaat het om een designfout van Apple, de techgigant zou namelijk flexibele kabels gebruikt hebben om het scherm met het controlebord in het onderste deel van de laptops te verbinden. Als het deksel gesloten is, is dit geen probleem, maar eens het deksel meer dan 40 graden geopend wordt, ontstaat er spanning op deze kabels. Hierdoor wordt gegarandeerd dat deze over tijd zullen verslijten. Eerst krijg je dus te maken met ‘stagelight’ en als het probleem verder evolueert dan verlies je uiteindelijk je volledige scherm.

Hoewel zo’n kabel niet heel duur is (zo’n 5 euro), is er een ander probleem. De kabels maken immers integraal deel uit van het scherm, waardoor ze niet apart vervangen kunnen worden. Plots zit je dus vast aan een prijskaartje van makkelijk 500 euro als je je MacBook Pro laat herstellen.

Apple heeft tot dusver ook nog geen officiële reactie gegeven op het probleem en gebruikers staan er dus alleen voor als ze te maken krijgen met dit defect buiten de garantieperiode. Alex P., die de naam flexgate bedacht, startte ondertussen een petitie om de aandacht van Apple te pakken te krijgen. Op het moment van schrijven heeft deze zo’n 4500 digitale handtekeningen.

In onderstaande video van Louis Rossman wordt het probleem ook getoond. Heb jij al te maken gekregen met flexgate? Dan horen we het graag.

Gerelateerde artikelen

iPad Pro 2018 buigt zeer gemakkelijk in een test van JerryRigEverything

Is het in 2018 weer tijd voor Apples #Bendgate? Met de nieuwe iPad Pro lijkt dat wel het geval te zijn, in een test van JerryRigEverything lijkt de tablet niet tegen alle zware krachten te zijn opgewassen.

Apple was meer dan bekend met het #Bendgate probleem iPhone 6

Bijna 4 jaar nadat de iPhone 6 naar buiten is gebracht heeft Motherboard meer informatie weten te bemachtigen over de lopende Class-Action zaak tegen Apple over de #Bendgate.