Nieuws

Qualcomm brengt verbeterde Snapdragon 712 SoC uit voor midrange smartphones

Qualcomm bracht vorig jaar de Qualcomm Snapdragon 710 SoC uit, de eerste chip voor midrange telefoons op het 10nm procedé. Inmiddels is er een tweede generatie uitgebracht, de Snapdragon 712.

Qualcomm wist vorig jaar hoofden te doen draaien door het uitbrengen van een 10nm SoC voor het midrange-segment. Qualcomms eerste chip, de Snapdragon 710, is inmiddels al bijna één jaar oud en blijkt al aan vervanging toe te zijn. Grootschalige wijzigingen heeft de chipfabrikant echter niet doorgevoerd, dat zal voornamelijk te maken hebben met zijn concurrerende positie met high-end SoC’s. Momenteel is de Qualcomm Snapdragon 845 SoC bijvoorbeeld voorzien van vergelijkbare rekenkernen, al is er wel voor een andere configuratie gekozen om in rekenkracht te differentiëren. Welke wijzigingen Qualcomm nu precies heeft doorgevoerd voor de Snapdragon 712 is onbekend, al lijkt het aan het oppervlak vrij kleinschalig te zijn.

Vergelijkbaar met de Qualcomm Snapdragon 710 SoC is de 712 opgebouwd uit twee Kryo 360 kernen gebaseerd op de Cortex-A75 rekenkernen. De zes andere kernen uit de octa-core processor zijn ook op een bestaand ARM-design gebaseerd, de Cortex-A55 rekenkernen met Qualcomms Kryo 360 sausje. In termen van de kloksnelheden zijn de verschillen vrijwel afwezig. Twee Cortex-A75 kernen zijn op 2,3GHz geklokt, maar liefst 0,1GHz hoger dan in de SoC die vorig jaar verscheen… Voor de zes Cortex-A55 kernen is er niks gewijzigd, die zijn nog altijd op 1,7GHz geklokt. Qualcomm geeft aan dat de Snapdragon 712 is geoptimaliseerd om energie te besparen; wat het bedrijf daarvoor heeft gedaan is ons niet bekend geworden.

Qualcomms Snapdragon 712 SoC zou tot 10 procent sneller zijn.

Ook voor de grafische rekenkracht is er geen wijziging doorgevoerd; de Adreno 616 SoC is nog altijd aan boord voor de grafische rekentaken. Het kopiëren en plakken van onderdelen blijft daar echter niet hangen, de modem is ook nog altijd de Qualcomm X15-LTE met een maximale doorvoersnelheid van 800 Mbps (download) en 150 Mbps (upload). Om die snelheden te behalen, biedt de modem ondersteuning voor 256 QAM-modulatietechniek. Door middel van deze techniek kunnen er meerdere banden worden gecombineerd om een hogere snelheid te behalen. Een laatste extra toevoeging voor de Snapdragon 712 is Quick Charge 4+. Sinds de derde generatie van QC lijkt er echter niet zo veel vraag meer naar te zijn bij fabrikanten. Wanneer we de nieuwe SoC in een telefoon gaan zien, is nog onbekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business