OnePlus - OxygenOS

OnePlus zal de komende tijd steeds meer inzetten op de community, waar de #PMChallenge voor OxygenOS het eerste hoofdstuk van is. Welke functies zijn er inmiddels ontworpen?

Advertentie

Als ik aan OnePlus toestellen denk, is OxygenOS voor mij het eerste dat naar boven komt. De Chinese smartphonefabrikant begon in 2014 met het leveren van zijn toestellen, toen nog met Cyanogen OS. Dit werd vanaf de OnePlus 2 opgevolgd door OxygenOS. Zowel Cyanogen- als OxygenOS hebben eenzelfde doel voor de gebruikers: er moeten vooral veel functies beschikbaar zijn om het systeem naar wens te configureren. Om aan de wensen van gebruikers te voldoen, heeft het bedrijf sinds de OnePlus 3 ook de Open en Closed Beta om nieuwe functies te ontwikkelen. Toch zijn er nog veel functies die het bedrijf niet toepast, simpelweg omdat er te veel suggesties zijn om serieus uit te werken binnen een beperkte tijdsspanne. OnePlus heeft besloten om dit ‘op te lossen’ door het organiseren van een Product Manager Challenge (PMC) via het OnePlus Forum.

OnePlus vergelijkt de nieuwe wedstrijd met de Shark Tank, waar je je ideeën kan aanbieden aan een drie- of viertal eigenaren van grote bedrijven. In dit geval stuur je echter een geheel nieuw idee voor een softwarematige functie op naar OnePlus. Gebruikers kunnen dit insturen via de Tech Sectie van het OnePlus Forum (vergeet #PMChallenge niet in te titel te plaatsen). Om mee te kunnen doen moet je de doelgroep specificeren, maar ook wat de functie precies in zal houden en wat de waarde zal zijn voor de gebruikers van OxygenOS. Het is echter niet alleen het delen van een idee, OnePlus geeft aan dat gebruikers diagramschetsen toe moeten voegen om het idee wat meer body te geven. Verder moeten de schetsen voldoen aan de huidige ontwerpprincipes van OxygenOS die recent nog zijn opgesteld. Het zal je niet verbazen dat OnePlus veel voorstellen ontving, wat nog drie dagen door zal lopen (tot 22 februari). Vervolgens wordt de winnaar in maart gekozen.

Eerste nieuwe functies

Natuurlijk is het een ding om een forumpost aan te maken met een gewenste functie, maar uitleggen is soms toch net andere koek. Toch staat het forum van OnePlus vol met voorstellen die zijn uitgewerkt. Dat geeft maar weer eens aan wat de kracht is van een community. Een functie die in het verleden vaak werd aangevraagd voor OxygenOS, is een ingebouwde screenrecorder. Een afbeelding van je scherm maken kan al wel met elke smartphone, maar een opname is simpelweg wat ‘moeilijker’. Daarmee zou OnePlus mogelijk de externe apps in de Play Store onnodig kunnen maken. Pasztorlaszlo stelde de functie voor, en maakte zelfs uitgebreide screenshots. Angry_muppet kwam met een geheel ander idee: waarom kan je sms-berichten niet op een bepaald tijdstip versturen, nu moet dat altijd direct. Een laatste functie die ik zelf enorm interessant zou vinden, is het voorstellen van te openen apps op basis van de tijd en locatie.

Advertentie