Nieuws

China houdt burgers tegen bij aankoop vliegticket

Volgens Associated Press heeft China miljoenen reislustige Chinezen ervan weerhouden om vliegtuig- of treintickets te kopen. De maatregel zou binnen het social creditsysteem kaderen.

Chinese rechters hebben mensen zo’n 17,5 miljoen keer weerhouden van de aankoop van een vliegticket, en 5,5 miljoen keer van de aankoop van een treinticket. Dat blijkt uit gegevens van de National Public Credit Information Center. De individuen die op het punt stonden om de aankoop te vervolledigen werden tegengehouden omdat ze volgens het befaamde social creditsysteem op de zwarte lijst waren beland. Associated Press bericht ook dat zo’n 128 Chinese burgers het land zelfs niet mochten verlaten omdat ze hun belastingen nog niet betaald hadden.

Het social credit systeem werd gelanceerd in 2014 en wordt momenteel door lokale overheden in China gebruikt. Het systeem zal echter op grote schaal uitgerold worden in 2020, waarmee ook alle Chinese staatsburgers en bedrijven een gepersonaliseerde score zullen krijgen. Het doel van het systeem is het aanmoedigen van “betrouwbaar gedrag” door middel van een hybride tussen straffen en beloningen. En inbreuk op het systeem kan gaan van wanbetalingen tot het nemen van drugs. Mogelijke straffen zijn reislimieten, of een beperkte toegang tot onderwijs. Bedrijven kunnen zelfs hun toegang tot leningen of overheidscontracten verliezen.

Het social creditsysteem is erg controversieel in het Westen. Vaak wordt de hele structuur afgeschilderd als een AI-aangedreven open gevangenis die het niet al te nauw neemt met mensenrechten. Toch weerklinken er ook andere stemmen in het hele debat; de South China Morning Post kopte recent nog dat de maatregel positief onthaald wordt door vele Chinese burgers en dat ze het een goede manier vinden voor fraudebestrijding en voor het opkrikken van sociale standaarden.

businesschinazakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen