OnePlus 5G - MWC 2019

OnePlus weet dat zelfs OLED-schermen niet volledig probleemloos zijn. Op een lagere helderheid heb je snel last van display flicker. Een OxygenOS DC-dimming functie zou dit probleem verhelpen.

OnePlus maakte sinds de OnePlus X voor het eerst de switch naar AMOLED-schermen. In de OnePlus One en 2 (Two) maakte de Chinese smartphonefabrikant nog gebruik van lcd-panelen. OLED heeft een groot aantal voordelen boven lcd: voornamelijk hogere zwartwaarden en een (vrijwel) oneindig contrast. Toch hebben (AM)OLED-schermen niet alleen maar voordelen, zo weet OnePlus ook. In een bericht op Weibo laat Pete Lau, weten dat OLED-panelen op een lagere helderheid last hebben van een fenomeen genaamd ‘display flicker’.  Er wordt ook al een oplossing voor OxygenOS getest.

OLED-schermen maken gebruik van een specifieke technologie om je scherm te verlichten. Bij een (hogere) helderheid wordt er constant licht doorgestuurd, terwijl dit bij een lagere helderheid zal gebeuren in golven. Zowel bij de hoge en lagere helderheid bestaat er display flicker, toch valt het voor de meeste mensen alleen op bij een lagere helderheid. In de praktijk kan dit ertoe leiden dat gebruikers last krijgen van hun ogen. Er bestaat een oplossing, genaamd DC-dimming. In de praktijk zal deze functie de DC-current van het OLED-paneel verminderen om zo de helderheid van het paneel te verlagen.

Nieuwe OxygenOS-Beta

Of OnePlus deze functie ook wijdverspreid toe zal passen is nog maar de vraag. Het is immers zo dat deze oplossing een groot probleem met zich meebrengt: kwaliteitsverlies. Volgens Pete Lau, de CEO van OnePlus, zou de functie een mindere beeldervaring bieden. Ook zijn bepaalde beeldfuncties uit OxygenOS niet mogelijk als DC-dimming wordt ingeschakeld. In een volgende beta zou de functie worden toegevoegd onder developer settings. Vermoedelijk zal deze functie op de lange termijn in de stabiele versie terechtkomen. Het is goed om te zien dat OnePlus aan zulke ‘kleine’ functies denkt. Het is een van de weinige fabrikanten die de functie – op relatief korte termijn  aan zal bieden.