Apple wordt onderzocht door Europese Commissie na aantijgingen Spotify

Apple en Spotify kunnen het al jaren niet zo goed met elkaar vinden: recent bracht Spotify zelfs een artikel uit met aantijgingen over een concurrentie-afdwingende houding vanuit Apple.

Spotify is wereldwijd een van de grootste, zo niet dé grootste, streamingsdienst voor muziek en ook podcasts. Daarbij gaat het dus ook de concurrentie aan met Deezer, Tidal, Amazon Music, Play Music en Apple Music. Juist de laatstgenoemde partij ligt erg gevoelig bij Spotify, zo bleek wel toen het een website oprichtte met aantijgingen aan het adres van Apple. Natuurlijk is het slechts een kant van het verhaal, maar het gaf wel een duidelijk probleem weer: de techgigant zou misbruik maken van zijn platform om Spotify te benadelen. De Europese Commissie is inmiddels een onderzoek gestart.

Europese Commissie

Na jaren van rechtszaken vanuit de Commissie gericht op Google, staat Apple op dit moment in het vizier. In het kader van gelijke concurrentie zou de commissie een onderzoek zijn gestart, zo laat Financial Times weten in een rapport. De krant heeft drie anonieme bronnen die zich bezighouden met het onderzoek; de Europese Commissie heeft vooralsnog geen bevestiging vrijgegeven. Het is overigens niet zo dat de Commissie plots zou zijn begonnen aan het onderzoek na de aantijgingen vanuit de streamingsdienst: er is eerst grondig onderzoek uitgevoerd, onder andere door navraag te doen bij meerdere concurrenten die op dezelfde markt meespelen. Wat de uitkomst van de navraag is, blijft onbekend.

Welke aspecten van de aantijgingen de Commissie zal onderzoeken blijft giswerk. Spotify maakt zich voornamelijk zorgen over de afdracht van kosten aan Apple voor het gebruiken van de App Store. In het geval van Spotify zou deze afdracht op 30 procent liggen, terwijl diensten die fysieke producten afleveren, zoals Uber en Deliveroo, deze afdracht overslaan. Momenteel is Spotify gestopt met het aanbieden van in-app abonnementen, gebruikers van iOS kunnen zo enkel via de Spotify-website een abonnement afsluiten. Het is verboden voor de dienst om te adverteren in de apps, tenzij de abonnementen in de winkel afgesloten kunnen worden. Geen van de partijen hebben gereageerd op het onderzoek.

Apple: Spotify moet betalen..

Apple reageerde eerder wel op de aantijgingen vanuit Spotify. Het bedrijf was van mening dat de streamingsdienst gebruikmaakt van het platform, ontwikkelingstools en een betaalplatform, waar het dan ook gerust aan bij zou mogen dragen. Volgens Apple is Spotify op zoek naar een manier om gratis gebruik te kunnen maken van alle eerdergenoemde diensten. Hoe en of het probleem uiteindelijk opgelost zal worden is nog niet te zeggen. Als de Europese Commissie met het onderzoek start, kan het nog jaren duren voordat er een eenduidig resultaat is. Qua boete kan de onderzoekscommissie maximaal 10 procent van de wereldwijde jaaromzet opleggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business