Samsung komt op de proppen met eerste 64-megapixel smartphonecamera

Samsung liet in 2018 nog zijn eerste 48-megapixel smartphonecamera zien. 2019 is opvallend genoeg het jaar van de 64-megapixels: de Samsung ISOCELL Bright GW1 is de eerste 64-megapixel sensor.

2018 bleek het jaar te zijn van de smartphonecamera’s met een resolutie van meer dan 40 megapixels. Het was een jaar waarin bijna elke fabrikant geïnteresseerd leek in meer megapixels. Voornamelijk in situaties met weinig licht lijken de sensoren van 40 en 48 megapixels graag hun werk uit te voeren. Huawei liet met de P30 Pro zien hoe het een 40 MP-sensor gebruikt voor geweldige foto’s in de avond. Inmiddels is Samsung klaar met de 40MP-resolutie en zoekt de imaging-departement het hoger op: Samsung is de eerste fabrikant om een 64-megapixelcamera voor smartphones te lanceren. Naast de hogere resolutie valt de 64-megapixelsensor ook een stuk groter uit door zijn 0,8-micron pixels.

16-megapixelfoto’s

Qua techniek lijkt de 64-megapixel ISOCELL Bright GW1 een hoop op de 48-megapixelsensoren uit 2018. In de praktijk levert dat een formaat van 0,8-micron per megapixel op. Gezien het hogere aantal megapixels is de sensor tegelijkertijd een stuk groter, een exact formaat van de sensor wordt helaas niet vermeld. Wel is duidelijk dat het niet de bedoeling is om foto’s in een 64-megapixelformaat te maken. In plaats daarvan maakt de sensoren gebruik van pixel-binning (oftewel het dual-bayer effect), waarbij vier megapixels worden samengevoegd voor één megapixel. Zo kan er meer licht en details worden opgevangen, zonder de sensor verder te moeten vergroten.

In goede lichtomstandigheden kan de camera overigens alsnog foto’s schieten in een 64-megapixelresolutie. Daarvoor gebruikt het een specifieke technologie om de kleurenfilter juist aan te passen. Voor pixel-binning wordt er het een en ander gemodificeerd aan de kleurenfilters, en zonder enige aanpassingen kan de sensor simpelweg geen accurate foto’s afleveren. Sony paste de technologie al in zijn 48-megapixel IMX586-sensor toe, maar de 48-megapixel sensor van Samsung werd nog niet uitgerust met de technologie. Per vandaag zal de Bright GM2, die naast de 64-megapixelcamera geïntroduceerd is, de techniek wel aan boord hebben.

Qualcomm: eerste telefoons Q4 2019

Qualcomm topman, Judd Heape, sprak eerder al over de komst van 64-megapixelcamera’s, daarmee was de komst van de nieuwe sensor ook geen ‘verrassing’ meer. Heape sprak tevens over de komst van een 100+-megapixelcamerasensor. Wanneer deze sensor zal verschijnen, en in welke telefoon zo’n sensor zal debuteren, is nog niet bekend. Wel sprak hij over een verwachte releasedatum richting het einde van 2019. Toch is het maar de vraag of zulk camerageweld nu echt nodig is. Google laat keer op keer zien dat de Pixel-toestellen geweldige foto’s kunnen maken met een 12-megapixel sensor en de juiste software.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business