Google Assistant - Sonos speakers

Eigenaren van de Sonos One en Beam kunnen vanaf vandaag een feestje vieren, Google Assistant zal namelijk per direct beschikbaar komen op de speakers. Enkel Nederlandse-ondersteuning mist nog.

Update 21-06-2019 14:05: Sonos heeft ons op basis van het oorspronkelijke artikel voorzien van een update. Daaruit blijkt dat Sonos de oorpronkelijke tijdlijn aan zal houden. Dat wil zeggen dat het bedrijf in Nederland pas ‘medio juli’ de update met Google Assistant uit zal rollen naar de Sonos One en Beam. Net zoals volgens de eerdere tijdslijn werd geschetst, zal de uitrol in België pas later dit jaar plaatsvinden. Wanneer dat precies het geval zal zijn, laat de woordvoerder niet weten.

Waarom er dan plots meldingen verschenen van gebruikers die GA op hun speakers konden activeren, is tevens onbekend. Gezien Sonos wel bèta-testen uitvoert met de software, zou het zo kunnen zijn dat de meldingen van deze software-groep vandaan zijn gekomen. Als Google Assistant eenmaal officieel beschikbaar komt, zal ondersteuning voor de Nederlandse taal uiteraard wel ingebakken zijn; alleen vergt dit: “in elk land aandachtige ontwikkeling en uitgebreid testen voor een perfecte ervaring”.


Oorpronkelijke tekst: Sonos liet eerder in 2019 weten dat het twee van zijn speakers een update zou geven om volledige ondersteuning te krijgen voor Google’s digitale assistent. Oorspronkelijk stond de uitrol in België gepland voor juli of zelfs nog later, daar is dus verandering in gekomen. Sonos rolt de assistent nu namelijk al uit in zowel België als Nederland. Eigenaren van de Sonos One of Beam speakers kunnen in de nabije toekomst dan ook een stuk gemakkelijker gebruikmaken van de digitale assistent. Er komt dan ook een einde aan de exclusiviteit die Amazon met Alexa had wat betreft de digitale assistent op Sonos-speakers. Voorlopig moeten we het enkel nog stellen zonder de Nederlandse taaloptie.

Sonos en Google Assistant

In mei liet het bedrijf nog weten dat het in de Verenigde Staten onmiddellijk zou beginnen met het uitrollen van Google Assistant. Pas in juli zou het werken aan de uitrol van de update naar het VK, Duitsland, Canada, Australië, Frankrijk en Nederland. Het bedrijf zou weliswaar de update naar België brengen, maar dat pas op een later moment in 2019. Waarom het bedrijf deze uitrol nu heeft versneld is onbekend. Vermoedelijk maakt de snelle lancering van de Google Assistant in België deel uit van de reden waarom Sonos nu de functie nu ook in België uitrolt. Als de functie voor je Sonos One of Beam beschikbaar komt, kan je de digitale assistent per direct inschakelen via de Sonos-app.

Het opvallendste van alles is dat Sonos momenteel geen ondersteuning biedt voor Google Assistant in het Nederlands. Je zal het dan ook moeten stellen met de Engelse versie van de assistent. In veel gevallen is dat uiteraard beter dan geen assistent, maar de vraag is waarom de functie nog niet bij de assistent aanwezig is ten tijde dat Sonos de functie introduceert. LG’s-speaker met GA heeft wel ondersteuning voor de Nederlandse taal; dat geldt ook voor de Google Home-speakers en Hub. Er is wel hoop, er worden namelijk al beta-testen uitgevoerd met de Nederlandse taal op de Sonos One en Beam. Voorlopig zal je het echter zonder je favoriete taal (Nederlands natuurlijk) moeten stellen.