Er geldt al weken een handelsverbod tussen de VS en China.

Verschillende Amerikaanse bedrijven trekken weg uit China om het risico te verkleinen.


Sinds het handelsverbod tussen de Verenigde Staten en China zijn al verschillende bedrijven weggetrokken uit China. Nu gaan ook HP, Dell en Microsoft gezamenlijk hun productie weghalen uit China en trekken ze naar betere oorden.

Handelsverbod

Die laatste groep van 3 computerproducenten is niet de enige. Ook Google, Amazon, Sony en Nintendo lijken plannen te hebben om hun productie uit China weg te halen en te verhuizen naar nabijgelegen landen. Ook Lenovo, Acer en Asus bekijken mogelijkheden om een gedeelte van de productie weg te halen. Dell zou ervoor kiezen om een deel van zijn productie te verhuizen naar Taiwan, Vietnam en de Filipijnen. Nintendo bekijkt ook Vietnam als alternatief en Microsoft lonkt naar Thailand en Indonesië als back-up.

“We trekken niet enkel weg omwille van de kosten, ook voor de risico’s op lange termijn.”

Slecht nieuws voor China

De beslissing van deze bedrijven is niet geheel onterecht. Door het handelsverbod tussen de Aziatische grootmacht en de VS rijzen de importkosten de pan uit. Computerbouwers en smartphoneproducenten moeten daarom op zoek naar manieren om deze kosten ofwel te compenseren, of door hun productie weg te halen uit China. De kost doorrekenen aan de consumenten kan je als bedrijf bijna niet maken, dus kies je al snel voor de twee optie.


De verhuis van al deze grote techbedrijven is een serieuze streep door China’s rekening. Het land is al meer dan 20 jaar de thuis van verschillende grote producenten en heeft mede aan de technologie-industrie zijn huidige groei te danken.

Deze bedrijven trekken weg uit China.

Apple in omgekeerde richting

De Aziatische grootmacht hoeft nu ook niet helemaal te panikeren want iPhone-producent Apple maakt dan weer de omgekeerde beweging. Eerder deze week liet het bedrijf weten de productie van zijn Mac Pro te verhuizen naar China. Daar heeft het bedrijf verschillende redenen voor.

Echter is dit soort berichtgeving toch verontrustend voor de Chinezen. De verhuis van al deze productiefabrieken wil ook zeggen dat er enorme ontslagen zullen vallen. De economische groei in China sputtert hoe dan ook al een tijdje, maar deze veranderingen gaan er zeker niet goed aan doen. Zelfs al zou het lang aanslepende handelsverbod opgelost worden is dit een probleem voor China op de lange termijn. Veel bedrijven verhuizen niet enkel om kosten te reduceren, maar ook omwille van het grote risico op de lange termijn. Je weet nooit wanneer de dingen opnieuw escaleren tussen de twee economische grootmachten.