Nieuws

FaceApp is niet zo onschuldig; je data wordt overal verspreid

Privacy-experts waarschuwen: gebruik geen FaceApp. Doe je dit wel, dan ga je akkoord met het delen van je gegevens, waaronder je foto. Deze wordt in een database bewaard en vervolgens verhandeld aan andere bedrijven.

Hoewel FaceApp inmiddels al twee jaar bestaat, is hij nu ineens weer razend populair. Iedereen heeft het erover en de foto’s worden massaal gedeeld.

De app maakt het mogelijk om jezelf in een paar seconden een stuk ouder of jonger te laten lijken. Vooral de filter waarmee je jaren ouder lijkt is favoriet. De resultaten zijn hilarisch zo vinden velen, maar is het allemaal wel zo veilig?

Gevaarlijker dan je denkt

Het lijkt allemaal zo onschuldig, gooi een leuk filtertje over je foto heen en je krijgt een kijkje in de toekomst. Zo zie je er over pakweg 30 jaar uit, voor sommige een geruststelling, voor anderen een schrikbeeld, maar het is vooral humoristisch. En dus wordt de app door steeds meer mensen gebruikt en kom je de kiekjes overal tegen. Maar niemand staat erbij stil dat je privacy met deze app ernstig in het geding komt. Meerdere privacy-experts zeggen dat FaceApp niet voldoet aan de privacywetgeving. De app is ontwikkeld door een bedrijf genaamd Wireless Lab, en dat bedrijf bevindt zich in Rusland waar je niet beschermd bent door de Algemene Verordening Gegevensbescherming. En wat blijkt? De Russen nemen het niet zo nauw met de privacy van hun gebruikers.

credit: FaceApp

Database met gezichten

Bij gebruik van de app word je gevraagd om een foto van je gezicht te uploaden en je e-mailadres achter te laten, dit wordt vervolgens in een database opgeslagen met duizenden andere gezichten. En niet alleen je foto, ook je e-mailadres, je IP-adres, je locatie, je toestelgegevens en je cookies worden opgeslagen. Vervolgens kunnen ze alles met die gegevens doen, zo zeggen de experts. In de privacyovereenkomst van FaceApp staat namelijk dat informatie met affiliates kan worden gedeeld. Wat die affiliates precies zijn is niet bekend, maar het vermoeden is dat dit bedrijven zijn waar FaceApp gegevens van hun gebruikers aan verkoopt.

Heb je de populaire app dus nog niet gebruikt, dan lijkt dit ons een goede reden om deze trend aan je voorbij te laten gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business