Instagram omarmt het universele Windows-concept en introduceert zijn mobiele app nu ook op de pc.

De populaire foto-applicatie gaat zijn gebruikers helpen om zogenaamde ‘phising’ mails te onderscheiden van betrouwbare mails.

Lang niet alle nieuwe features die Instagram toevoegt aan zijn app zijn even zinvol, maar deze heeft zeker een groot praktisch nut. Phishing is immers één van de grootste bedreigingen op het internet dat alleen in België al duizenden slachtoffers per jaar maakt. In het scherm ‘Security’ zal een nieuwe functie ‘Emails from Instagram’ te zien zijn. Aangezien de update nog maar net gelanceerd is, kan het nog wel even duren vooraleer deze op jouw account geïnstalleerd is.

Deze functie geeft je een overzicht van alle mails die in de laatste 14 dagen vanwege Instagram naar je verstuurd zijn. De app controleert dan of ze daadwerkelijk verstuurd zijn door Facebook. Als dat zo is, krijgt de mail het label ‘security emails’. Dan kan je er gerust van zijn dat de mail betrouwbaar is. Wanneer Instagram niet zeker is of een mail wel door Facebook verstuurd is, dan zal ze het label ‘Other’ krijgen. In dat geval kan je maar beter op je hoede zijn. Specialisten in cyberveiligheid waarschuwen om nooit links te openen die je niet vertrouwt. Wellicht zijn de criminelen uit op je accountgegevens. Wanneer het toch zou voorvallen dat je account door derden gecompromitteerd is, dan bied Instagram je via zijn hulppagina een set instructies die je moet volgen om dit op te lossen.

Wanneer een mail onder het label ‘security’ staat, weet je dat hij veilig is. Afbeelding: Instagram (gevonden op The Verge)

Cybersecurity in België

In België staat het Centrum voor Cybersecurity Belgium (CCB) in voor onze veiligheid op het internet. Deze maand voeren zij een grote campagne ter preventie van phishing-praktijken. Verdachte websites, mails of persoonlijke berichten kunnen gemeld worden via het mailadres verdacht@safeonweb.be.