Deze niet te missen apps pikten we vorige week voor je uit: Instabridge, Google+, Flipboard, eBuddy XMS, Simple Call Recorder en AnkiDroid.

Apple heeft de app verwijderd die de locatie van de Hong Kongse politie deelde. Naar eigen zeggen omdat de app gewelddadige acties uitlokte.

De app HKmap.live toont een kaart van de stad Hong Kong met locaties waar de politie zich bevindt. De app werd tijdens de betogingen die al enkele weken duurde ook vaak gebruikt door de betogers. Gebruikers kunnen immers zelf de informatie aandragen en delen. Om die redenen heeft Apple nu opnieuw verwijderd uit de Apple Store.

Apple was initieel tegen de app, maar liet de lancering uiteindelijk toch toe. Daar keert Apple nu op terug, met de verklaring dat de app tegen hun principes ingaat. Apple meent dat de app ‘criminaliteit uitlokt, promoot of aanmoedigt’. Concreet vertaald zouden gebruikers de locaties gebruiken om de politiediensten in de hinderlaag te lokken. De app brengt volgens Apple zowel burgers als agenten in gevaar.

Screenshot van de app die laat zien waar de politie schuilhoudt. Afbeelding: Tweakers

Vage richtlijnen

De ontwikkelaars van de app zijn het daar absoluut niet mee eens. Via een uitgebreide tweet hebben zij gereageerd op de beslissing. Volgens hen is er geen bewijs dat de app daadwerkelijk crimineel gedrag uitlokt, noch dat de app daarvoor bedoeld is. Aangezien de app steunt op user-generated content, zijn er volgens hen voldoende manieren om slecht gedrag van gebruikers te modereren. Hun doel is juist om veiligheid te vergroten.

Volgens de ontwikkelaars zijn de richtlijnen omtrent ‘criminaliteit uitlokken’ ook veel te vaag. Volgens hen zijn er voldoende inhouden op andere sociale media die meer oproepen tot geweld. Zij concluderen dat de beslissing van Apple niet meer is dan een kniebuiging voor China, en dat Apple hiermee vrije meningsuiting beperkt.

Apple niet de enige

En voor die laatste opmerking valt wel iets te zeggen. De app werd in Chinese media zoals China Daily bekritiseerd. China is een zeer belangrijke afzetmarkt voor Apple. Eerder deze week lekte het nieuws uit dat Apple de Taiwanese vlag verbergt in Hong Kong en dat in de iTunes Store liedjes die sympathie tonen voor de protesten verwijderd worden.

Er zijn nog wel meer bedrijven die beginnen zweten als ze gelinkt worden aan de protesten in Hong Kong. NBA bijvoorbeeld heef het verkorven op de Chinese markt na een tweet van een clubvoorzitter. Chinese streamingdiensten waar NBA miljardencontracten mee heeft, willen de wedstrijden niet meer uitzenden en enkele lucratieve exhibitiewedstrijden werden afgelast.