Nieuws

Ouders kunnen zelf bepalen hoelang hun kinderen game of app gebruiken

Sommige jongeren hebben last van een gameverslaving. Microsoft wil ouders helpen om het speelgedrag van hun kinderen te controleren.

Voor ouders wiens kinderen bijna voortdurend achter hun PC of Xbox zitten, wil Microsoft in de bres springen. Via family.microsoft.com kunnen ouders gezinsgroepen maken. Ze geven zichzelf dan een primair account waarop alle toestellen die in het huis staan, kunnen toegevoegd worden. Het was al mogelijk om een limiet op de totale schermtijd per toestel te zetten. Maar nu krijgen ouders ook de mogelijkheid om per app of per game een tijdslimiet in te stellen. Deze functie is toepasbaar op alle Microsoft-applicaties op PC/laptop, en alle Xbox games. Zo kan bijvoorbeeld een ouder bepalen dat hun kinderen maar één uur per dag Fifa of Fortnite mogen spelen.

Microsoft probeert ook aan de kinderen te denken. Zij worden bij het opstarten van een app of spel verwittigd hoeveel tijd de ouders hen gunnen. Ze kunnen dan zelf een verzoek bij hun ouders indienen om die tijd de verlengen. Het proces is niet 100% democratisch, want de eindbeslissing zal altijd bij de ouders liggen. Het primair account is power. Maar als de kinderen met een goed rapport thuiskomen, kan je als ouder je kind wel eens een extra uurtje speeltijd gunnen.

De update van Microsoft Family zal vanaf volgende week woensdag beschikbaar zijn.

Rechtszaak tegen Fortnite

Gameverslaving bij jongeren is een actueel thema. Enkele dagen geleden spande in Canada een groep ouders een rechtszaak aan tegen Epic Games, ontwikkelaar van de Fortnite-game. Dat spel is ontzettend in trek bij jongeren. Volgens de ouders maken de ontwikkelaars het spel opzettelijk verslavend. Ze vergelijken het spel met drugs of tabak. Verhalen dat jongeren dagen aan een stuk gamen zonder te slapen, zijn niet zo uitzonderlijk. Dat heeft zelfs al dodelijke gevolgen gekend. Daarom erkende de Wereldgezondheidsorganisatie in 2018 gameverslaving officieel als een geestelijke ziekte. Het spelgedrag gaat dan zo ver dat ze hun persoonlijk leven compleet verwaarlozen en het gamen niet meer kunnen afbouwen. Extreem verslaafden kunnen in afkickcentra terecht om zich te laten behandelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business