Met de app Aan Tafel kan je op je smartphone een restaurant zoeken. Als achteraf blijkt dat je de maaltijd iets te goed overgoten hebt met wijn, kan je nu met de app ook een taxi opsnorren.

Een reden om trots te zijn. Ons Belgische Solar Team is er in Australië in geslaagd hun zonnewagen een ecomodus te geven om zo meer kans te maken op een eerste plaats.

We hebben het niet over de Lightyear One, maar over de zonnewagen van ons Belgische Solar Team in Darwin, Australië. Zondag start daar het wereldkampioenschap voor zonnewagens waarbij een groep studenten van de KU Leuven zal meedoen in deze spannende ‘zonnerace’.

Zuinige zonnewagen

Het Belgische Solar Team heeft zijn zonnewagen de naam BluePoint gegeven. Het team wil daarmee de eerste plaats behalen en heeft op het laatste nippertje nog kunnen klaarspelen dat de BluePoint zuiniger is en een ecomodus heeft gekregen. Het doel van de ecomodus? Tijdens de 9 controlestops de motoraansturing en bandenspanningssensor volledig uitschakelen om geen energie te verliezen.

“De ecomodus is een innovatie die aantoont dat we als team tot het uiterste gaan om die  eerste plaats te bemachtigen.” – Stijn Govaerts, elektronisch ingenieur

Ter verduidelijking; gedurende de race zijn er 9 controlestops waarbij de zonnewagen een halfuur moet stilstaan. In dat half uur wordt het sluimerverbruik van de wagen gehalveerd dankzij deze slimme ecomodus. Het resultaat is dat de BluePoint in stilstant twintig keer minder verbruikt dan een Tesla wanneer deze volledig is uitgeschakeld. Straffe prestaties dus vanwege ons Belgisch team.

3021 kilometer

Uiteindelijk kan de ecomodus ervoor zorgen dat de BluePoint tien minuten eerder over de finishlijn kan scheuren dan vorig jaar. Het team van de KU Leuven doet om de twee jaar mee. In 2017 eindigde ons Belgisch team nog op de derde plaats met een voorsprong van negen minuten op het Japanse team.

Zoals vermeld zal de race nu zondag 13 oktober plaatsvinden in Darwin, Australië.

Zonnewagen BluePoint Solar Team België
De BluePoint moet een rit van meer dan 3000 km doorstaan.