Een slecht ingesteld scherm is niet alleen vermoeiend voor de ogen, maar verbruikt mogelijk ook onnodig veel energie. We leggen uit hoe je een scherm kalibreert.

Verschillende techgiganten zijn aangeklaagd omdat ze verantwoordelijk zouden zijn voor de dood van kinderen in Congolese mijnen om kobalt op te halen.

Advertentie

De grootste techgiganten ter wereld zijn aangeklaagd door een internationale groep advocaten die opkomt voor de rechten van de mens. Naast Apple, Tesla en Microsoft zijn ook Alphabet (moederbedrijf boven Google) en Dell aangeklaagd wegens verongelukte/zwaargewonde kinderen in Congolese kobaltmijnen.

Kobalt

Kobalt is een kernproduct dat veel bedrijven nodig hebben om lithium-ionbatterijen te kunnen bouwen voor smartphones, laptops, tablets, elektrische auto’s, fietsen en ga zo maar door. Er zijn tegenwoordig nog maar weinig producten die geen litihium-ionbatterijen gebruiken.

Die kobalt komt voor ongeveer 60% uit verschillende grote mijnen in Congo. Uit een rapport van Amnesty International uit 2016 bleek toen al dat ongeveer 20% van de aangekochte kobalt wordt opgehaald door kinderen.

Rechtzaak

De rechtzaak werd deze week officieel ingediend door International Rights Advocates. Een non-profitgroep die zich inzet voor verschillende mensenrechten. Volgens de organisatie zijn de techgiganten mee verantwoordelijk voor de dood van verschillende kinderen die overleden zijn bij het ophalen van de grondstof in Congo.

Apple liet gisteren al weten dat het jaarlijks enorm veel tijd en geld investeert om er zeker van te zijn dat de kobalt die zij aankopen van ethische bronnen komt. Sinds 2019 zou Apple al zes leveranciers van kobalt verwijderd hebben van zijn lijst leveranciers. “Als een leverancier niet voldoet aan onze eisen wordt de samenwerking stopgezet.” Toch blijkt het ook voor een bedrijf als Apple niet eenvoudig om 100% te garanderen dat de kobalt ethisch opgehaald wordt.

Kobalt
Kobalt komt in veel gevallen uit Congo.

En de rest?

Dell laat weten dat het de aanklacht onderzoekt en bekijkt of de leveranciers daadwerkelijk iets met het bedrijf te maken hebben. De woordvoerder benadrukt “dat Dell nooit met opzet heeft willen samenwerken met kobaltleveranciers die kinderarbeid inzetten.” Tot slot geeft Dell aan alle leveranciers van zijn lijst te halen.

En ook bij Google (Alphabet) kregen we een standaard PR-zinnetje te horen. Hoe zou je natuurlijk zelf zijn als bedrijf. Er zijn momenteel nog maar weinig details rondom de rechtzaak. Alle bedrijven proberen dus nog voorzichtig om te gaan met uitspraken.